Hlavní obsah

Proputinovští Noční vlci Českem projet nemůžou, Praha akci nepodpoří

Praha
Aktualizováno

Ruští motorkáři z klubu Noční vlci cestou na oslavy do Berlína zřejmě neprojedou nejen přes Polsko, ale ani přes Českou republiku. Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) zamítlo oficiální žádost ruských úřadů o zajištění průjezdu, a vzhledem k tomu, že motorkáři sami nepodali potřebné žádosti, není pravděpodobné, že by víza a další potřebné dokumenty mohly být zavčas vyřízeny.

Foto: Profimedia.cz

Šéf Nočních vlků Alexander Zaldostanov řečený Chirurg

Článek

„MZV obdrželo nótu Ruské federace s žádostí o asistenci při průjezdu ruských motorkářů územím ČR v nadcházejících dnech. S ohledem na soukromý charakter akce MZV tak ve své reakci odpovědělo, že je nezbytné, aby nejdříve ruští motorkáři požádali příslušné orgány ČR o náležitá povolení, která jsou potřebná k pobytu a průjezdu přes ČR. Z tohoto důvodu nemůže MZV poskytnout souhlas s chystanou akcí, neboť není k takovémuto kroku oprávněno,“ uvedl v pátek úřad v tiskové zprávě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Vzhledem k datu plánovaného průjezdu bude velice obtížné tyto žádosti, pokud budou podány, řádně vyřídit,“ dodalo ministerstvo.

Nepovolit motorkářům přejezd se rozhodlo v pátek také Polsko, a to z podobných důvodů. [celá zpráva]

Vyrazit chtějí v sobotu

Na rozdíl od Polska by Česko podle mluvčí ministerstva Michaely Lagronové umožnilo vstup motorkářům, kteří by měli platné vízum jiné země v schengenském prostoru a jejich příjezd by byl v pořádku i podle české policie.

Dostat se do Česka ale mohou Noční vlci jen těžko, protože pro ně nebude snadné vyhnout se Polsku. Jediná alternativní pozemní trasa do Česka a na Slovensko, kde měla být po Polsku jejich další zastávka, vede přes západní Ukrajinu. Tam ale kvůli krizi v Donbasu panuje silně protiruská nálada.

Rusové však stále ještě teoreticky mohou získat víza do jiné země Schengenského prostoru. Na vyřízení už ale nemají moc času, protože chtějí vyrazit v sobotu.

Klub, který bývá spojovaný s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, chce 9. května v Berlíně oslavit vítězství v druhé světové válce uctěním památky padlých rudoarmějců.

Polská premiérka Ewa Kopaczová a český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek už dříve označili plánovanou akci v době rostoucího napětí mezi Ruskem a EU a NATO za provokaci. [celá zpráva]

Prezident Miloš Zeman naopak v průjezdu nevidí nic špatného. Podle něj se ze záležitosti dělá hysterie. [celá zpráva]

Anketa

Měla by česká vláda oficiálně zajistit průjezd ruských motorkářů přes území ČR?
Ano
43,2 %
Ne
56,8 %
Celkem hlasovalo 23169 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám