Hlavní obsah

Bolavá záda jsou druhou nejčastější příčinou pracovní neschopnosti

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neschopenky kvůli bolavým zádům stojí Čechy každoročně majlant. Bolesti zad jsou druhou nejčastější příčinou pracovní neschopnosti. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) každý takto postižený marodí se zády 70 dnů z roku.

Cvičení vseděVideo: Novinky

 
Článek

V přepočtu na pracovní dny (tzn. 20 dní na měsíc) taková neschopnost znamená více než tři měsíce, tedy čtvrtrok absence.

Při přepočtu na průměrnou hrubou mzdu 25 tisíc korun pak průměrná sedmdesátidenní pracovní neschopnost kvůli zádům připraví člověka na výplatě celkově za čtvrtrok o 16 tisíc korun.

Některé firmy společně cvičí

Takových lidí jsou přitom statisíce. Bolestmi zad trpí až 60 procent populace nad 40 let. Ročně je v pracovní neschopnosti kvůli těmto potížím přes 200 tisíc lidí. Nemoci pohybového aparátu se podílejí na počtu prostonaných dní téměř 30 procenty.

Nejčastějším důvodem bolavých zad je sedavé zaměstnání. Některé firmy proto bolavá záda svých zaměstnanců programově řeší. Přispívají jim třeba na vstup do fitness center.

Jeden z největších světových zaměstnavatelů, ExxonMobil, zase ve svých pražských kancelářích pořádá společná cvičení zaměstnanců, kterým pro tyto účely vybavil kanceláře míči, podložkami a pomůckami.

Nefrčí ale už jen nejrůznější klekátka a míče. Novým trendem v zahraničí jsou výškově nastavitelné stoly, které kancelářským zaměstnancům umožňují pracovat část směny ve stoje.

„Stání je totiž pro člověka přirozenější než několikahodinové sezení. Ve stoje si lidé v zaměstnání neničí záda, a navíc předcházejí i dalším častému typu nemocí – potížím s dýchacím ústrojím,“ tvrdí Martin Kříž ze specializované firmy Sit2stand.

Ve stoje se také mnohým lidem kreativně lépe přemýšlí. Například často vestoje psal

Ernest Hemingway.

Přispívá i stres

Na druhou stranu i lidé, kteří celý den stojí na nohách v továrně, nebo jinak těžce fyzicky pracují, bolestmi zad trpí, protože zátěž bývá jednostranná a chybí jim odpočinek, relaxace a protažení.

Foto: Novinky

Protažení těla ve stoje

Nejspolehlivější prevencí je ovšem každodenní cvičení, stačí dvacet třicet minut na posílení tzv. vnitřních svalů břicha a zad, shodují se fyzioterapeuti, a také, jak jinak, vyrovnaná psychika.

„Spoustě pacientů říkám, že za jejich bolestmi zad je ve skutečnosti dlouhodobá nespokojenost, stres, nedostatek kvalitního spánku, zkrátka rozházená hlava. Anebo mi sem s bolavými zády chodí i svalovci. Jenže cvičí špatně, vnitřní svaly břicha mají ve skutečnosti slabé, oblasti zad přetěžují nerovnoměrně,“ shrnuje poznatky z praxe Ilona Milfajtová, profesionální masérka a ošetřovatelka vodoléčby pražské rehabilitační nemocnice Malvazinky.

Anketa

Bolí vás záda?
Ano, často
77,8 %
Ano, ale jen občas
16 %
Ne
6,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3172 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám