Hlavní obsah

BIS odhalila v Praze tři ruské špióny. Opakuje se to stále, míní Zaorálek

Praha
Aktualizováno

Bezpečnostní informační služba (BIS) v poslední době odhalila v Praze tři ruské špióny, kteří museli v tichosti opustit Českou republiku. Napsal to týdeník Respekt s odvoláním na vládní zdroje. Česká diplomacie kvůli obavám z eskalace konfliktu ruské diplomaty nevyhostila, ale neprodloužila jim víza či povolení k pobytu. Podle týdeníku byla zneškodněna operace Moskvy, která měla ohrozit bezpečnost ČR. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka se podobné situace opakují často.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova BIS v pražských Stodůlkách

Článek

Přítomnost ruských špiónů odmítl v České televizi komentovat ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) Podle něj se podobné situace opakují neustále. „Opakuje se to pravidelně a nedaří se nám to změnit,” řekl.

Taktéž předseda bezpečnostního výboru Sněmovny Roman Váňa pro ČT uvedl, že tento případ není nic mimořádného a zájem o Českou republiku ze strany zahraničních špiónů je relativně velký.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Česká republika je pochopitelně zájmem různých služeb ze všech možných států, jak z Východu, tak ze Západu,” prohlásil s tím, že ČR coby člen EU a NATO představuje pro špióny zdroj mnoha zajímavých informací například vojenského charakteru.

Ruská odveta

Rusko reagovalo odvetou vůči dvěma pracovníkům českého velvyslanectví v Moskvě. "První pracoval na české ambasádě v Moskvě, druhý tam směřoval. Aniž byli z něčeho obviněni, ruské úřady jim neumožnily pokračování pobytu v Rusku, respektive příjezd do země (rovněž prostřednictvím víz)," uvedl Respekt.

Černínský palác vnímá následnou reakci Moskvy jako odvetu za odhalení ruských špiónů, ale veřejně to nechce komentovat.

I proto, že jakékoli prohlášení by mohlo zkomplikovat akreditaci diplomatů, kteří mají nahradit dva odmítnuté Čechy v Moskvě.

Co dělal, není jasné

Na začátku akce, kterou české tajné služby zahájily před tři čtvrtě rokem, stál podle Respektu ruský diplomat. Kontrarozvědka ho identifikovala jako rizikovou osobu dopouštějící se špionáže. Muž nebyl podle týdeníku akreditovaný na ruské ambasádě, do Prahy zavítal na přechodnou dobu z jiné země, kde působil. Co přesně dělal, není jasné, ale agent musel urychleně opustit zemi.

V dalších týdnech BIS odhalila další dva muže, které kvůli špionáži označila za nežádoucí. Tentokrát šlo o zaměstnance ruského velvyslanectví v Praze a dalšího, který do ČR mířil na misi. I jim české úřady znemožnily pobyt v zemi

Desítky špiónů

BIS ve svých výročních zprávách již několik let upozorňuje, že mezi ruskými diplomaty se skrývá část špiónů. Podle odhadů lidí z bezpečnostní komunity by jich mohlo být kolem třiceti.

Aktuální střet s Ruskem kvůli špiónům není novinkou. V roce 2009 byli z Prahy vyhoštěni dva ruští agenti, údajně kvůli aktivitě v oblasti jaderné energetiky, dodávek ropy a zemního plynu.

Reklama

Výběr článků

Načítám