Hlavní obsah

Tým Rittigových právníků se rozpadá

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina dvorních právníků kontroverzního lobbisty Ivo Rittiga z advokátní kanceláře MSB Legal se podle informací Práva rozpadá.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Sídlo advokátní kanceláře MSB Legal

Článek

Z klíčové trojice obhájců totiž odchází jeden z dosavadních společníků firmy Marek Stubley, který tak opouští dva nejviditelnější Rittigovy právníky a další partnery kanceláře Davida Michala a Karolínu Babákovou. Všichni tři přitom figurují v desítkách firem, které jsou s Rittigem spojovány, a všichni tři také čelí obvinění v kauzách, které se Rittiga týkají. Rozkol v MSB Legal Právu potvrdily dva dobře informované zdroje blízké společnosti s tím, že v něm hrají roli právě problematické a mediálně propírané případy, a tedy i zhoršená pověst kanceláře.

Foto: Novinky

Ivo Rittig

Sám Stubley se ke svému odchodu z firmy nechtěl jakkoliv vyjadřovat a Michal, který má v kanceláři hlavní slovo, informace Práva spíše relativizoval. „Je pravdou, že vedeme diskusi o dalším vývoji kanceláře, ve které dospěla nová generace zkušených právníků. A je možné, že v rámci nového uspořádání se s kolegou Stubleym dohodneme na budoucí spolupráci v jiném formátu než v rámci MSB,“ konstatoval Michal. Jakékoliv štěpení firmy odmítl a dodal, že jde o korektní interní debatu.

Jenže reálná situace je podle informací Práva taková, že Stubley už v sídle firmy v pražských Stodůlkách (občas přezdívaném Mordor podle země zla v trilogii Pán prstenů) nepůsobí a v současné době se řeší zejména to, jak se rozchod v praxi provede. Opatrné vyjadřování všech aktérů je přitom logické, celá situace je totiž vysoce citlivá, a to zejména s ohledem na zmíněné kauzy i na klienty kanceláře. Mezi těmi nejviditelnějšími je kromě Rittiga také miliardář a spolumajitel plzeňské Škodovky Marek Čmejla, který byl ve Švýcarsku nepravomocně odsouzen do vězení v kauze praní špinavých peněz z divoké privatizace Mostecké uhelné společnosti.

Mezi klienty také Krejčíř

K novým klientům kanceláře patří od loňska také uprchlík Radovan Krejčíř, jehož obhajobu firma převzala od známého pražského právníka Tomáše Sokola. Kancelář je přitom známá tím, že se věnuje nejen klasickému zastupování v trestním řízení nebo právním službám v obchodní oblasti, ale že svým klientům v čele s Rittigem pomáhá i v daleko diskrétnějších záležitostech.

To se může týkat třeba skrývání skutečných vlastníků firem a dalších majetků, zakládání offshore společností v daňových rájích nebo provádění složitých a neprůhledných finančních transakcí. Ostatně právě kvůli údajnému praní špinavých peněz a krácení daně jsou Michal s Babákovou spolu s Rittigem stíháni v kauze tunelování společnosti Oleo Chemical, Stubley zase čelí s Michalem a Rittigem obvinění v kauze vysávání peněz z pražského dopravního podniku. Rozchod ústřední trojice partnerů společnosti MSB Legal, jejíž název odkazuje na počáteční písmena příjmení dosavadních společníků, tak může být poměrně komplikovaný. Zjednodušeně řečeno: všichni toho vědí příliš mnoho jak o sobě samých, tak o klientech a jejich aktivitách.

Odejde Čmejla?

Celý systém je totiž založený na takřka absolutní důvěře, vždyť například Rittig sám téměř nic nevlastní a i luxusní secesní vily, ve kterých v Praze bydlí, jsou ve skutečnosti psané na firmy, za kterými stojí právníci z MSB Legal. Zajímavé v této souvislosti bude mimo jiné to, zda dojde i k rozdělení VIP klientů, např. Čmejla je totiž dlouhodobě spjatý právě se Stubleym. Ostatně byl to on, kdo vlivného manažera ve švýcarské Bellinzoně doprovázel u soudního líčení o mostecké uhelné. Sám Čmejla se k tomu aktuálně nechtěl vyjadřovat.

Ale není to jen Stubley, kdo se s Michalem a Babákovou alespoň částečně rozchází. Společné sídlo podle zjištění Práva opustila také advokátka Katarína Kožiaková Oboňová, která v některých trestních kauzách zastupuje přímo Rittiga a která hájí například i někdejšího šéfa Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého, obviněného z korupce a manipulací s veřejnými zakázkami. „Je pravda, že jsem změnila sídlo a nebudu již pracovat pod hlavičkou MSB Legal, nicméně spolupráce s kolegy bude zachována více méně ve stejné míře, jako tomu bylo doposud,“ řekla advokátka bez dalších podrobností Právu a podobně se k tomu vyjádřil i Michal.

Reklama

Výběr článků

Načítám