Hlavní obsah

Syn herce Landovského bude náměstkem Stropnického

Právo, Oldřich Danda

Podle služebního zákona může, ale nemusí každý ministr jmenovat až dva politické náměstky. Podle průzkumu Práva se ale ministři do jmenování nehrnou. Prvními vlaštovkami jsou ministři obrany a školství. Šéfovi obrany Martinu Stropnickému z ANO bude sekundovat právník Jakub Landovský (ČSSD), syn nedávno zesnulého herce a disidenta Pavla Landovského.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Jakub Landovský

Článek

„Pan Landovský mohl nastoupit už 1. února, ale požádal, aby mohl až 1. března,“ sdělil Právu Stropnický. Landovského na obranu vyslala už před měsícem soc. demokracie. To se ale nelíbilo šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi, který zastával názor, že by politický náměstek měl být ze stejné strany jako ministr. Nakonec ale ustoupil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle informací Práva to ale nebylo zadarmo, protože ČSSD výměnou jmenovala Roberta Plagu náměstkem ministra školství. „Pan Plaga na ministerstvu nastoupil v souvislosti se služebním zákonem jako politický náměstek za ANO,“ řekla Právu mluvčí školství Klára Bílá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Podle lidoveckého vicepremiéra pro vědu a šéfa lidovců Pavla Bělobrádka by měl být politický náměstek zástupcem ministra, když je nemocný nebo pracovně zaneprázdněný. Proto nechápe, že koaliční partneři svolili, že politickým náměstkem se stane vyslanec jiné strany. „Neumím si představit, že by nominant jiné strany zastupoval ministra na vládě při hlasování,“ poznamenal pro Právo Bělobrádek. Při hlasování jsou ale ministři nezastupitelní, nicméně na jednání vlády své zástupce posílat mohou.

Jurečka nikoho dalšího nechce

Landovský nevidí problém v tom, že bude zastupovat ministra z jiné strany. „Řekl bych, že smyslem politických náměstků je především agenda, která resort přesahuje, a je ji třeba řešit v koaličním formátu,“ sdělil Právu Landovský. Ostatní ministři zatím vyčkávají do prvního července, kdy služební zákon naplno vejde v platnost, nebo už vědí, že se bez politického náměstka obejdou.

Např. na ministerstvu zahraničí pouze formálně přejmenovali prvního náměstka Petra Druláka na náměstka pro politické záležitosti.  Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) s politickým náměstkem nepočítá. „Spíše to vyřeším pověřením odborných náměstků operativně podle témat a dám jim mandát politického náměstka k zastupování ministra,“ řekl Právu. Podle něj to zákon umožňuje.

Ministr obchodu a průmyslu Jan Mládek z ČSSD nebo ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) Právu řekli, že se zatím nerozhodli, zda místo politického náměstka vůbec vytvoří.

Zeman nechce budižkničemy

Institut politických náměstků je nejvýbušnější částí služebního zákona. Trnem v oku jsou prezidentu Miloši Zemanovi, který normu poslal k Ústavnímu soudu.

Služební zákon začal platit od 1. ledna, ale jeho účinnost byla odložena k 1. červenci.  Zákon počítá s tím, že ministerské sekce budou řídit odborní náměstci a personální agendu státní tajemník, ministr si bude moci vybrat až dva své politické zástupce.

Na řadě ministerstev od Nového roku už na nový režim přešli a ze současných ředitelů sekcí se stali náměstci či státní tajemníci. Ti ale nemají nic jistého, protože na všech ministerstvech by měla být v nejbližší době vypsána výběrová řízení na místa státních tajemníků a odborných náměstků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám