Hlavní obsah

Fiala v čele poslanců Úsvitu skončil, protože se kamarádil s kolegy z ostatních stran

– Praha
Novinky, Václav Lang

Poslanec Úsvitu Radim Fiala vysvětlil, proč jej v pondělí jeho kolegové odvolali z funkce předsedy poslaneckého klubu. Jedním z důvodů bylo to, že se kamarádil s poslanci z jiných politických stran. Některým poslancům Úsvitu zase vadilo, že se málo vymezoval proti předsedovi strany Tomiu Okamurovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Tisková konference strany Úsvit přímé demokracie. Na snímku Radim Fiala a Tomio Okamura

Článek

„Včera večer vystoupili někteří kolegové s výhradami k mé práci, já jsem tyto výhrady odmítl a odmítám,“ popsal v pondělí Fiala na tiskové konferenci.

„Jednou z prvních výhrad byla kritika mých neformálních a kamarádských vztahů k zástupcům jiných politických stran. Ale to je práce předsedy poslaneckého klubu, kdy musíte jednat s ostatními politickými stranami,“ uvedl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Poslancům Úsvitu prý dále vadilo, že měl Fiala plánovat užší spolupráci se Stranou práv občanů. „Popírám, že bych jednal o jakémkoli slučování, pouze o spolupráci,“ odmítl tuto výtku.

Málo se vymezoval proti Okamurovi, vadilo poslancům

Poslanci prý také chtěli, aby se předseda klubu více vymezoval proti ostrým názorům předsedy hnutí Tomia Okamury. Fiala jmenoval například téma islamizace, táboru v Letech nebo multikulturalismu. Sám prý ale v těchto případech zastává Okamurovy názory. „Necítím potřebu, že bych se v těchto tématech musel vymezovat vůči předsedovi,“ řekl.

Okamura sám prý Fialu během hlasování o jeho sesazení podpořil. „Jsem s jeho prací spokojen,“ prohlásil.

Pondělní výměnu v čele hnutí označil za standardní demokratický proces, odmítl, že by problémem byly jeho výroky. „Značná část klubu nebo mnoho poslanců s těmi výroky problémy nemělo, někdo s nějakými výroky problém měl, jenže to je u každého zákonu,“ řekl.

Novopečený šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch poznamenal, že klub po roce pouze vyhodnotil svou činnost. „Určité vize a určité názory jednotlivých kolegů jsou rozdílné a nakonec se přiklonili k mé vizi. Nemyslím si, že by to měla být nějaká senzace,“ komentoval pondělní dění v klubu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám