Hlavní obsah

Zpravodajské služby získají přístup k informacím o klientech bank a k telefonním databázím

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zpravodajské služby by měly mít přístup k informacím o klientech bank, k daňovým údajům uchovávaným Generálním finančním ředitelstvím, ale i do telefonních databází. Počítá s tím návrh zákona, který na svém pondělním jednání odsouhlasil Sobotkův kabinet. Pokud návrh projde legislativním kolečkem, novinka by měla platit od příštího roku.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier

Článek

Ačkoli zpravodajci mohou legálně používat odposlechy telefonních hovorů a mají k dispozici i tzv. provozní a lokalizační údaje od operátorů, zjistit majitele konkrétního čísla pro ně bývá často problém.

V praxi to pak znamená, že zpravodajci např. mají k dispozici obsah sledovaného hovoru a telefonní číslo stanice, ze které byl veden, ovšem nevědí, komu číslo patří. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nejde o reakci na Paříž, tvrdí Dienstbier

„Zřejmě všichni v dnešní situaci uznávají, že bezpečnostní služby by měly mít dostatečné pravomoci, aby byly schopny poskytovat takové informace, které umožní reagovat na riziko jak teroristických útoků, tak i lépe reagovat na oblast praní špinavých peněz nebo organizovaného zločinu. V tomto smyslu je ten cíl navrhované právní normy zcela legitimní,“ řekl ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier.

Odmítl, že by přijetí návrhu bylo reakcí na teroristické útoky v Paříži. „Návrh zákona už je řadu měsíců připravovaný a už před rokem byl zahrnut do legislativního plánu vlády. To znamená, že vláda postupovala v tomto případě bez ohledu na to, co se stalo v posledních dnech a týdnech,“ řekl.

Podle něj bylo hlasování o normě jednotné a debata k tomuto bodu, které se zúčastnil i šéf BIS Jiří Lang, byla standardní.

Premiér Bohuslav Sobotka už o víkendu řekl, že rozpočet BIS by se v příštích letech zvýšil o desítky, maximálně stovky miliónů. Nyní činí asi 1,2 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám