Hlavní obsah

Meteorologové prodloužili výstrahu, sněhové jazyky budou až do pondělí

Praha

Sněhové jazyky se budou na českých horách tvořit až do pondělního večera. Uvedl to v neděli Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který tak prodloužil svou sobotní výstrahu. Navíc místy připadne sníh, v Krkonoších a Jizerských horách až desítky centimetrů. Večer ústav oznámil, že přes severní a severovýchodní Čechy postupují od severozápadu silné sněhové přeháňky.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

Výstraha meteorologů před tvorbou sněhových jazyků nově platí do pondělních 18.00 v polohách nad 500 metrů nadmořské výšky téměř v celé republice.

„Během pondělního večera bude vítr na území České republiky slábnout a tvorba sněhových jazyků bude zvolna ustávat,” uvedli pracovníci ČHMÚ.

Prodlouženo bylo do stejného termínu i varování před dalším sněžením pro Královéhradecký a Liberecký kraj, tedy pro Krkonoše a Jizerské hory.

„Od dnešního dopoledne do pondělního večera připadne na severním návětří místy přes 30 centimetrů nového sněhu," sdělili meteorologové. V Krkonoších platí od neděle druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice, uvedla horská služba. V noci napadlo okolo sedmi centimetrů sněhu, na hřebenech leží asi 30 centimetrů. [celá zpráva]

Silné sněžení

V neděli večer ČHMÚ oznámil, že přes sever Čech přicházejí husté sněhové přeháňky. Vydal proto výstrahu před silným sněžením pro Pardubický, Královéhradecký, Liberecký kraj a vzápětí i pro Vysočinu a Jihomoravský kraj.

„V následujících třech hodinách může podle odhadů z radarového měření v zasažených okresech spadnout místy přes tři centimetry nového sněhu za hodinu," uvedli meteorologové.

Další sněhové nebo smíšené přeháňky postupují přes Středočeský kraj k jihovýchodu. Pozor by si měli dát hlavně řidiči, na silnicích je možnost vzniku kalamitní situace, uvedl ČHMÚ.

Už v sobotu a v noci na dnešek čerstvý sníh ztížil život řidičům v řadě krajů. Cesty jsou ale podle silničářů s opatrností sjízdné. Hlavní tahy jsou většinou po chemickém ošetření mokré nebo pokryté rozbředlým sněhem, na vedlejších silnicích mohou motoristé narazit na ujetý sníh.

Reklama

Výběr článků

Načítám