Hlavní obsah

Koalice je kvůli senátorům ve varu

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Neuplynul ani týden od roztržky v koalici kvůli platům ústavních činitelů a šéf hnutí ANO, vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš znovu zaútočil. Podle něj vládní politici nedodržují dohody a koalice nefunguje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Už mě to nebaví, ta naše koalice vůbec nefunguje, nechápu to, když máme podle koaliční smlouvy dohodu, že v obou komorách mají koaliční poslanci a senátoři hlasovat pro návrhy ministrů,“ zlobil se ve vyjádření pro Právo Babiš.

Reagoval tak na chování koaličních senátorů, kteří ve středu vrátili Sněmovně zákon o DPH a zákon o veřejném zdravotním pojištění. Na obou zákonech se přitom shodla jak vláda soc. dem., ANO a lidovců, tak také sněmovní většina vládních poslanců.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Myslím, že problém v komunikaci mezi koaličními stranami není
Bohuslav Sobotka, předseda vlády

Babiš tak opět rozvířil spekulace, zda jeho hnutí nemá zaječí úmysly kvůli pravidelným neshodám zejména se soc. dem.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ani vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek ale situaci tak dramaticky nevidí.

„Myslím, že problém v komunikaci mezi koaličními stranami není,“ řekl Sobotka Právu. Podle něj vládní poslanci za uplynulých jedenáct měsíců prosadili naprostou většinu zákonů, aniž by je Senát vracel. V případě zákona o DPH ale byly výhrady cítit napříč senátorskými kluby.

Babišovo rozčílení se Sobotka pokusil mírnit konstatováním, že to nebyl jen tento zákon, ale také zákon z dílny ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, který rovněž apeloval na senátory, aby návrh nevraceli. Ale marně.

Drobný šťouchanec si přesto neodpustil Bělobrádek. „Je to demokracie, ve které to funguje jinak než ve firmě,“ řekl Právu s tím, že žádná vláda není bezproblémová, vždy nastávají situace, kdy zákonodárci mají své názory.

Osobnosti s vlastním názorem

„Bezpochyby Senát je výjimečný v tom, že je to komora vítězů, kteří prošli většinovou volbou. Jsou to v drtivé většině osobnosti, které mají svůj názor, takže bych to vůbec nebral dramaticky,“ dodal Bělobrádek.

Jenže snaha pokořit druhého a získat body na vlastní stranu pokračovala ve čtvrtek ve Sněmovně i drobnostmi. Někteří vládní poslanci využili ústních interpelací na členy vlády, jinak většinou v režii opozice.

Třeba soc. dem. poslanci si chtěli vychutnat ministra obrany Martina Stropnického (ANO) kvůli situaci ve Vrběticích, k níž se v pátek sejde mimořádná sněmovní schůze, nebo třeba kvůli uzemnění vládního speciálu pro námrazu ve chvíli, kdy měl přepravit vojáky do Afghánistánu.

Ladislav Šincl (ČSSD) si tentokrát vyměnil roli s opozičními kolegy, když tepal Babiše za jeho opakovanou nepřítomnost ve Sněmovně.

Poslanec ANO Igor Nykl se pustil do Sobotky kvůli špatné kondici zdravotnictví. Sobotka mu odpověděl, že jako poslanec v opozici „roky nadával na poměry“, ale nemohl s tím nic udělat.

Související témata:

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání. Na snímku Pavel Bělobrádek s manželkou.

„Teď je ta šance s tím něco udělat. Takže si říkám, že možná bude lepší tu energii, místo toho, abychom nadávali na poměry, věnovat diskusi o konstruktivním řešení,“ poučil koaličního poslance.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám