Hlavní obsah

Hrad není Kreml, skandovaly stovky lidí před sídlem prezidenta

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Hesla jako Hrad není Kreml nebo Miloše do koše rezonovala v pondělí večer pod okny Kanceláře prezidenta republiky na Pražském hradě. Z Václavského náměstí se tam vypravil zhruba pětisethlavý dav odpůrců Miloše Zemana a jeho spolupracovníkům později předal internetovou petici za Zemanovo odstoupení.

Miloše do koše, skandovaly stovky lidí cestou na HradVideo: Novinky

 
Článek

Účastníci akce se sešli na Václavském náměstí v Praze, kde se mohli podepsat pod papírovou petici, již chtějí autoři zaslat do Senátu. Aby se jí senátoři zabývali, je potřeba alespoň deset tisíc podpisů. Před začátkem akce jich byla asi polovina.

Cílem pochodu na Pražský hrad ale bylo předání jiné petice, která se zrodila na internetu a jejímž motivem je abdikace prezidenta. Elektronické petice nejsou právně závazné, protože neobsahují vlastnoruční podpisy občanů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Jsme přesvědčeni, že Miloš Zeman nevykonává svou funkci v zájmu všeho lidu, jak mu ukládá slib prezidenta republiky,“ přečetli pořadatelé průvodu prohlášení.

„Jsme přesvědčeni, že zahraničněpolitické kroky pana Miloše Zemana z posledního období jsou v rozporu s Programovým prohlášením vlády České republiky ze dne 12. února 2014 a v přímém rozporu se zahraniční politikou Evropské unie, jejíž jsme součástí,“ uvedli dále.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Protestní pochod lidí, kteří požadují odstoupení prezidenta Miloše Zemana

Ocenili nicméně Zemanovu roli jako sjednotitele, jak sám sebe nazval loni při nástupu do úřadu. „Miloš Zeman v minulém roce prohlásil, že chce být prezident sjednotitel. Je třeba přiznat, že tento úkol se mu částečně povedl. Podařilo se mu sjednotit nás, tedy občany, kteří nesouhlasí s kroky prezidenta České republiky a neztotožňují se s jeho názory,“ stálo v prohlášení.

Putna: Zeman je morální mrtvola

Promluvil také profesor Martin C. Putna, známý kvůli sporu s Milošem Zemanem o jeho profesuru. Zemana označil za morální mrtvolu. „S mrtvolami se nehovoří. Pokud jde o mrtvoly, máme se modlit za spásu jejich duše. Toť vše. Mluvit máme s politiky,“ prohlásil s tím, že by se lid měl obrátit na poslance a jiné politiky a položit jim otázku: „Co budete dělat s problémem, jímž je Miloš Zeman jako reprezentant této země?“

Na Hrad se nakonec z Václavského náměstí i za deště a zimy vypravilo na 500 lidí. Průvod vyšel po šesté hodině a prošel přes Národní třídu, Újezd a Malostranské náměstí na Hradčanské náměstí, kde se na chvíli zastavil. Potom pokračoval až na třetí hradní nádvoří, kde svolavatelé předali petici v několika napěchovaných arších.

Někteří účastníci akce nesli české a ukrajinské vlajky, někteří červené karty - symbol protestu proti Zemanovi. Skandovala se hesla jako Hrad není Kreml, Miloše do koše, Běž domů, Zemane nebo Stydíme se za tebe.

Po předání petice demonstranti zapěli českou hymnu, o jejíž nápěv se postaral Michael Kocáb.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám