Hlavní obsah

Frýdečtí komunisté se spojili s nacionalisty: USA se snaží potlačit proruské nálady v ČR

Právo, plk, rsk

Okresní výbor KSČM ve Frýdku-Místku se v pondělí přihlásil k mobilizační výzvě organizované krajně pravicovou stranou NE Bruselu-Národní demokracie. V dokumentu signatáři obviňují USA z vměšování do české politiky, což dokladují na protestech 17. listopadu, i ze snahy Washingtonu potlačit proruské nálady v Česku. Šéfem NE Bruselu je Adam B. Bartoš, který na sebe v minulosti upozornil seznamy tzv. pravdoláskařů a Židů.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Zaplněná Národní třída 17. listopadu. Protest prý zrežírovala americká ambasáda.

Článek

„V poslední době jsme svědky stále otevřenějšího vměšování Spojených států amerických do svrchovaných českých záležitostí. V souvislosti s geopolitickým bojem Západu v čele s Washingtonem proti Rusku a jeho spojencům se hegemonismus a intervencionismus americké strany čím dál citelněji dotýká i ČR,“ stojí ve výzvě.

Podle signatářů se americké plány na ovládnutí Ukrajiny zkomplikovaly, dochází k posilování sil odmítajících západní politiku v Evropě, a proto se „zvyšuje tlak USA na ty státy a jejich zástupce, kteří nechtějí bezvýhradně sloužit cizím zájmům“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Protesty prý organizovala americká ambasáda

„Právě proto cítíme obavy z nátlakových akcí, jejichž cílem bude odstranění nepohodlných, neposlušných osob. První výraznější akci tohoto typu spatřujeme v protestech 17. listopadu 2014, které byly zcela evidentně režírovány skrze americkou ambasádu v Praze. Ani náhodou nešlo o spontánní protest a autentický projev nespokojenosti českých občanů s hlavou státu, resp. realistickou politikou vůči Rusku. Jednalo se naopak o počátek procesu, jehož cíl je jasný: potlačení proruských nálad v ČR a poslušné plnění amerických geopolitických zájmů,“ stojí v dokumentu.

Účastníci dále zdůrazňují, že se nesmíří s poklonkováním Západu. „Budeme se ze všech sil snažit oponovat americkým zájmům v naší zemi, protože z podstaty věci odporují našim vlastním národním zájmům, na nichž nám velice záleží. Západ nás zklamal, a proto nechceme, aby se nám kvůli němu zavřely dveře na východ,“ dodali.

Podle europoslankyně Kateřiny Konečné (KSČM) nikdo z vedení strany o výzvě z Frýdku-Místku neví. „Nemyslím, že jde o jakoukoliv mobilizaci, jde myslím o to, aby se ti lidé sešli. Je to iniciativa jednotlivců, není to výzva celé strany,“ upozornila.

Reklama

Výběr článků

Načítám