Hlavní obsah

NSS: Antl je řádně zvoleným senátorem, i když v hlasování byly chyby

– Brno
Právo, pko

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) ve čtvrtek částečně vyhověl stížnosti České pirátské strany, která napadla průběh senátních voleb ve čtyřech okrscích v Opočně a Doudlebech nad Orlicí. Podle NSS zde sice došlo k porušení zákona, zároveň ale řádně zvoleným senátorem soudci potvrdili Miroslava Antla.

Foto: Petr Horník, Právo

Řádně zvolený senátor Miroslav Antl

Článek

Piráti si stěžovali na to, že přestože ve volebním obvodě kandidoval jejich člověk, v některých okrscích byla jejich delegátům odepřena účast, protože nekandidovali v souběžně konaných komunálních volbách.

To byla podle NSS chyba, a proto bylo hlasování v napadených okrscích označeno za neplatné. Protože to ale nemělo zásadní vliv na výsledek hlasování v celém obvodu, soudci nevyhověli návrhu na zrušení celého volebního výsledku místních senátních voleb.

„Volební judikatura do značné míry spočívá na tom, že právě v okrskových volebních komisích, pluralitně složených z delegátů kandidujících politických subjektů, spočívá vestavěná pojistka kontroly férovosti průběhu voleb a sčítání hlasů. Je proto velmi důležité, aby žádné z politických stran, které se účastní volební soutěže, nebylo formalisticky odpíráno právo dohlížet prostřednictvím svých delegátů na řádný průběh voleb a zjišťování jejích výsledků. Politické strany se tak hlídají navzájem, což je nejúčinnější prostředek proti zkreslování volebních výsledků,“ zdůraznil soudce zpravodaj Tomáš Langášek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám