Hlavní obsah

V Brně už se peče koalice, ČSSD zřejmě půjde do opozice

– Brno
Právo, Milan Vojtek, Petr Kozelka

Úsměvy a dobrá nálada panuje při vyjednávání o koalici v Brně mezi ANO, sdružením Žít Brno, lidovci a zelenými. Všechno tak nasvědčuje tomu, že by si tyto strany mohly v brzké době plácnout a domluvit se na koalici, která by měla na magistrátě pohodlnou většinu. ČSSD se současným primátorem Romanem Onderkou je tak s největší pravděpodobností ze hry a skončí v opozici.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Úsměvy rozdávali Matěj Hollan ze Žít Brno (vlevo) i Martin Ander za Zelené (vpravo), zatímco Petr Vokřál z ANO (vzadu) na ně přísně dohlížel.

Článek

Všechny čtyři strany Právu potvrdily, že vedou intenzivní a úspěšné rozhovory. „Jednáme o koalici se Stranou zelených, sdružením Žít Brno a KDU-ČSL. Že by to bylo opravdu definitivní, ale potvrdit nemůžu,“ řekl mluvčí brněnského ANO Ondřej Holík.

Sdílnější byla Klára Liptáková (KDU-ČSL). „O koalici jednáme s ANO, zelenými, a sdružením Žít Brno. Zjišťujeme, ve kterých oblastech jsme schopni se dohodnout na průniku našich plánů a zda nalezneme shodu. Zdá se, že se to podaří. Pokud se dopracujeme k výsledku, pak by koalice měla být připravená do konce týdne,“ prohlásila. „Přenesli jsme se přes programové věci a šlo to,“ dodal šéf Žít Brno Matěj Hollan.

Kde je primátor?

Vyjednávači všech čtyř stran se ve středu odpoledne sešli v sídle ANO na náměstí Svobody a všichni zúčastnění nešetřili úsměvy. „Kde je primátor Onderka?“ zaznělo z jednoho kouta místnosti v narážce na to, že jindy mediálně zdatný lídr brněnské ČSSD, který stál v čele města osm let, je poslední dny neviditelný. „Že by kyanid?“ hádal se smíchem Hollan.

I při jednání ale bylo zřejmé, kdo bude v koalici hrát hlavní roli. V čele stolu totiž jednání vedl šéf v Brně vítězného ANO Petr Vokřál.

V Brně voliči letos rozdali karty jinak. Výrazně ztratila ČSSD. Složení městského zastupitelstva vypadá následovně: ANO 13 zastupitelů, ČSSD 11, KDU-ČSL sedm stejně jako Žít Brno, ODS pět, SZ čtyři  a TOP09 s KSČM po čtyřech zvolených zástupcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám