Hlavní obsah

Hudečkovy lži a paktování se s nepřáteli TOP 09 muselo skončit, prohlásil Vávra

Právo, Novinky, Karolina Brožová
Praha

Vlastní rezignace byla jediný způsob, jak přimět k rezignaci i Tomáše Hudečka, vysvětluje situaci v pražské TOP 09 její nyní už bývalý předseda Jiří Vávra. Pražský primátor Hudeček se prý paktoval s nepřáteli strany a kontinuálně lhal. Rozbroje ve straně ale vyvolaly další odchody z TOP 09. Opouští ji pražská radní Eva Vorlíčková i bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Z TOP 09 odchází bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma (vlevo), primátor Tomáš Hudeček (vpravo) a předseda pražské TOP 09 Jiří Vávra (uprostřed). Kromě nich svůj odchod oznámila 15. října také pražská radní za TOP 09 Eva Vorlíčková.

Článek

„Usoudil jsem, že pokud nenabídnu rezignaci já, nenabídne ji ani Tomáš Hudeček. A nechtěl jsem našimi vzájemnými konflikty nadále oslabovat TOP 09, na které mi záleží,“ objasnil v tiskové zprávě Vávra, proč odešel z TOP 09.

„Jeho kontinuální lži a paktování se s nepřáteli TOP 09 prostě musely ustat. Navíc naše neshody začaly rozdělovat stranu na dva nesmiřitelné tábory, což bylo bezesporu i cílem řady utajovaných schůzek Andreje Babiše a Tomáše Hudečka. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl, že rezignuji na členství v TOP 09. Tímto mým krokem, doufám, dojde k ukončení rozbrojů a TOP 09 bude mít šanci se opět sjednotit a usilovat o vytvoření funkční koalice v hlavním městě,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle nejmenovaného zdroje blízkého primátorovi Hudečkovi však rezignace proběhla úplně jinak. "Byl to naopak právě Hudeček, kdo se jako první rozhodl odejít. A Vávra k tomu byl vyzván hned poté," uvedl zdroj Právu.

Hudeček ale obvinění odmítá a tvrdí, že TOP 09 opakovaně upozorňoval na údajně „velmi nebezpečné vztahy předsedy pražské organizace strany TOP 09 Jiřího Vávry“. Vedení to ale prý bagatelizovalo.

Situace v pražské TOP 09 eskalovala poté, co Hudeček v rozhovoru pro internetový pořad DVTV obvinil Vávru z toho, že se paktuje s „kmotrem“ ODS Tomášem Hrdličkou. Vávra toto obvinění odmítl.

„Jsem přesvědčen, že politická strana, která se odkazuje na konzervativní tradice a vymezuje se proti starým praktikám propojování politiky se zákulisními hráči, a pak mlčky tyto praktiky trpí u svých významných funkcionářů, zrazuje svoje základní hodnoty,” uvedl Hudeček ve středečním prohlášení.

Odchází i bývalý guvernér Tůma

Na členství v TOP 09 nerezignoval ve středu jen Hudeček a Vávra, ale odchází z ní podle ČTK také bývalý šéf České národní banky a pražský lídr strany z roku 2010 Zdeněk Tůma nebo radní Eva Vorlíčková. Oba stojí na straně primátora.

„S politickou stranou, jejíž vedení bagatelizuje 'náhodná setkání' svých vlivných členů s pověstnými pražskými kmotry, nechci mít nadále nic společného,” uvedla Vorlíčková v prohlášení.

Vyjednávací tým o nové pražské koalici nyní vede místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, zasedají v něm viceradní Jiří Nouza a Václav Novotný. Kromě komunistů a hnutí ANO hodlá tým pro stranu hledat spojence mezi všemi subjekty zvolenými do pražského zastupitelstva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám