Hlavní obsah

Grand Hotel Evropa se připravuje na staronový kabát. Výjimečně se otevřel veřejnosti

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Secesnímu Grand Hotelu Evropa, který leží v samém centru Prahy na Václavském náměstí, se má vrátit dřívější lesk a sláva. Řadu let chátral, ale v současné době prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Celá historická budova je navíc výjimečně zpřístupněna veřejnosti v rámci designerské přehlídky Designblok.

Grand Hotel Evropa se otevřel veřejnostiVideo: Novinky

 
Článek

Hotel byl postaven v roce 1905 v unikátním čistě secesním stylu. Vedle Obecního domu je označován za jednu z nejcennějších secesních staveb v Praze. Za první republiky patřil k nejluxusnějším hotelům střední Evropy.

Foto: Pavla Ortová

Původní podoba interiéru Grand Hotelu Evropa

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V roce 2013 byl hotel kvůli zahájení stavebních prací uzavřen.

„Od samotného počátku jsme se snažili získat povolení k rekonstrukci této výjimečné stavby. Věříme, že se nám díky spolupráci s architektonickou kanceláří DAM, s. r. o., jež je autorem návrhu, podaří hotelu navrátit původní lesk a slávu,“ uvedla Lenka Vlčková z Pražské správy nemovitostí, která je investorem celé proměny.

Rekonstrukce historické budovy probíhá pod dozorem památkářů a měla by být dokončena do roku 2016, ve stejnou dobu jako plánovaná stavba nové hotelové budovy ve vnitrobloku. Umělecké díla a většina původního vybavení jsou v současné době v depozitáři.

„Díla čeká restaurování a navrácení do zrekonstruované budovy. Cena stavby je odhadována na 15 až 20 mil. eur, a to včetně vybavení,“ doplňuje Lenka Vlčková.

Návrh nového stavu počítá s pětihvězdičkovým standardem a zhruba 160 pokoji v původní historické části i v nové dostavbě. Komplex bude dále nabízet secesní kavárnu, suterénní klub – restauraci, kongresový sál, zasedací místnosti, sportovně-relaxační zónu s restaurací a terasou s exkluzivním panoramatickým výhledem na Prahu.

Nová budova zahrnuje dvě podzemní a devět nadzemních podlaží. Oválné atrium prochází vertikálně přes všechna nadzemní patra.

Foto: DaM

Ilustrační vizualizace nového vnitrobloku

Hotelu se podle někdejšího majitele říkalo Grand hotel Šroubek. Například před válkou v něm sídlil britský obchodník Nicholas Winton, který odtud řídil záchranu židovských dětí před nacisty.

Mezi VIP hosty patřili také Tomáš Garrigue Masaryk nebo Adina Mandlová. Zároveň se zde natáčelo několik filmů – mimo jiné Mission Impossible.

V roce 1951 byl hotel znárodněn a přejmenován na Grand Hotel Evropa. Po roce 1989 byl restituován. Pražská správa nemovitostí hotel koupila v roce 1996 a do loňského roku ho pronajímala.

Foto: Pavla Ortová

Manželé Berty a Karel Šroubkovi

Grand Hotel Evropa se od 7. do 12. října proměnil na Superstudio Evropa a hostí hlavní část designérské přehlídky Designblok 2014, v rámci které se představí čeští i zahraniční výrobci se svými novinkami. Veřejnost se tak může podívat do prostor, které jsou normálně nepřístupné.

Reklama

Výběr článků

Načítám