Hlavní obsah

Věčný student požadoval po otci výživné, podle ÚS má smůlu

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Věční studenti, prodlužující si mládí za peníze od rodičů z výživného, mají utrum. Ústavní soud (ÚS) totiž ve středu rozhodl, že rodiče sice mají vůči dětem vyživovací povinnost i při jejich studiu na střední nebo vysoké škole, ale jen pokud děti dalším a dalším studiem jen samoúčelně neodkládají chvíli, kdy se budou muset živit sami.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Senát ÚS v čele s Vojtěchem Šimíčkem vyhověl stížnosti muže, jehož třiadvacetiletý syn studuje druhou střední školu a po otci, který se živí jako dělník a jehož mzda je hluboko pod republikovým průměrem, požadoval soudně výživné, aby si mohl dovolit soukromou školu s 15tisícovým ročním školným.

Soudci upozornili, že na vyživovací povinnost je třeba nahlížet jinak u nezletilých dětí, jinak u zletilých studentů pokračujících po dovršení 18 let ve studiu na vysoké škole a u potomků, kteří místo toho, aby vyvíjeli přiměřené úsilí k osamostatnění, jen natahují ruku pro peníze a studují další a další školy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Další studium nemá být samoúčelné

„Je potřeba bedlivě hodnotit, zda takové studium je účelné, smysluplné, zabývat se povahou školy či zda se skutečně tímto studiem zlepší situace na trhu práce,“ prohlásil Šimíček.

Podle ÚS se justice v případu nezajímala o to, zda mladík ve svých letech výživné skutečně potřebuje, jestli by si nemohl sám přivydělat a proč šel na další střední školu.

„Nemělo by jít o studium samoúčelné, kterým by si vyživovaná osoba pouze prodlužovala mládí. ÚS má za to, že se na takovéto studium pro studium zákonná a soudně vymahatelná vyživovací povinnost rodičů nevztahuje,“ dodala mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám