Hlavní obsah

Za rychlou jízdu dostal senátor Látka pokutu sedm tisíc a půl roku nesmí řídit

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Za rychlou jízdu musí senátor Jan Látka (ČSSD) zaplatit pokutu sedm tisíc korun a půl roku si nesedne za volant. Ve správním řízení o tom nyní rozhodl Městský úřad v Horšovském Týně. Právu to ve středu potvrdil sám Látka s tím, že s trestem souhlasí a nebude se odvolávat.

Foto: cssd.cz

Senátor Jan Látka

Článek

Šedesátiletému politikovi policisté naměřili letos v únoru rychlost 144 km/h v místě, kde je povolena devadesátka. Přestupek úředníci projednávali téměř půl roku, přičemž běžně tyto přestupky vyřizují do dvou měsíců. Látkův advokát se totiž snažil zpochybnit policejní radar, poukazoval na údajné nesrovnalosti v jeho homologaci.

„Správní řízení jsme zahájili v březnu. Uskutečnilo se několik jednání, naposledy nás právní zástupce přestupce požádal o další doplnění dokazování. Učinili jsme, co jsme měli. Teď uvidíme, jak na to protistrana bude reagovat “ uvedla Ivana Šteffková z přestupkové komise Městského úřadu v Horšovském Týně, která má případ na starosti.

Už jsem právníkovi říkal, jestli by to nemohl nějak urychlit. S trestem jsem více méně počítal.
senátor Látka

Na otázku, jestli vnímala Látkův postoj jako obstrukci, reagovala slovy: „K tomu bych se nerada vyjadřovala. Běžné to ale není. Většina projednávaných řidičů se ke svému prohřešku staví čelem,“ prohlásila úřednice. I policejní spis byl podle ní kompletní, nic v něm nechybělo „Obsahoval to, co v každém podobném případu,“ doplnila Šteffková.

Rychle předjížděl

Látka překročil rychlost 9. února na silnici první třídy mezi Staňkovem a Křenovy na Domažlicku. Tvrdil, že předjížděl jiné vozidlo, které náhle začalo zrychlovat. „Musel jsem ho rychle předjet, protože v protisměru se přibližoval další automobil,“ vysvětloval, proč pořádně sešlápl plyn. „Spis jsme předali správnímu orgánu 19. února,“ uvedla policistka Dagmar Brožová.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Senátor Jan Látka se chce stát starostou Domažlic

K jednání před komisi senátor nechodil, nechával se zastupovat právníkem. „Naposledy mi říkal, že našel nějaké nesrovnalosti v certifikaci radaru, takže to chce ještě nechat prověřit. Já těmhle věcem nerozumím, nechávám to na něm,“ prohlásil Látka, který v podzimních komunálních volbách kandiduje na starostu Domažlic. Sám prý by to už chtěl mít z krku.

”Taky už jsem právníkovi říkal, jestli by to nemohl nějak urychlit. S trestem jsem více méně počítal, byl jsem smířený i s tím, že na nějakou dobu přijdu o řidičák. Také mám už domluveného dobrého známého, který mě v případě potřeby bude vozit,“ tvrdil Látka.

Odmítl, že by se snažil z celé věci nějak vykroutit nebo řízení prodlužovat v souvislosti se svojí kandidaturou v komunálních volbách. „Naopak, pro mě by bylo lepší, kdyby ta věc byla co nejdříve za mnou,“ uzavřel Látka.

Reklama

Výběr článků

Načítám