Hlavní obsah

Německo Lobkovický palác v Praze nekoupí, bude ho mít v pronájmu

Praha

Německo Lobkovický palác v Praze, ve kterém má své velvyslanectví, nekoupí, ale bude ho mít v dlouhodobém pronájmu. Po středečním jednání to řekli ministři zahraničí Lubomír Zaorálek a Frank-Walter Steinmeier.

Foto: Archiv, Právo

Lobkovický palác

Článek

Německo bude mít palác v pronájmu dalších padesát let. Steinmeier takové řešení přivítal a taky Zaorálek mluvil o úspěchu pro obě strany.

Na zahradě sídlilo 4 tisíce uprchlíků

Lobkovický palác není pro Němce důležitý jen jako sídlo pražské ambasády, ale má pro ně i velký symbolický význam. Na podzim 1989 na jeho zahradě našlo útočiště asi 4000 uprchlíků z bývalé komunistické NDR. Tehdejší západoněmecký ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher jim pak po jednání s československou vládou z balkonu velvyslanectví oznámil, že mají volnou cestu na Západ.

Právě tento exodus nespokojených východních Němců přispěl k tomu, že režim v NDR následně padl. Prodej Lobkovického paláce měl být podle původních záměrů součástí větší transakce mezi oběma zeměmi.

Berlín při něm měl získat sídlo své ambasády a Česko by dostala pozemky v centru německé metropole pro novou budovu českého velvyslanectví.

Fond budoucnosti bude pokračovat

Zaorálek taky uvedl, že se oba politici vyslovili pro pokračování Česko-německého fondu budoucnosti i po roce 2017.

„Rezignovat na podobnou spolupráci by byla chyba," řekl. Praha a Berlín zakotvily vznik fondu v Česko-německé deklaraci z ledna 1997. Jeho úkolem je napomáhat rozmanitým způsobem setkávání Čechů a Němců. V prvních deseti letech svojí existence sehrál fond také hlavní úlohu při odškodňování českých obětí nacismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám