Hlavní obsah

Babiš bral loni v Agrofertu za dva měsíce 37 miliónů čistého

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) poprvé zveřejnil své příjmy z dob, kdy ještě šéfoval svojí firmě Agrofert – za dva měsíce od voleb 26. října do konce roku si vydělal 37 miliónů korun čistého. Zároveň si za 1,25 miliardy nakoupil dluhopisy Agrofertu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Babiš to uvedl ve svém přiznání majetku, které poslal do Sněmovny a které bylo ve středu zpřístupněno na internetu. Potvrdil tak svou pozici, že je jedním z nejbohatších Čechů.

Čistou mzdu 36 829 981 korun si za listopad a prosinec vyplatil za funkci, kterou v souladu se zákonem o střetu zájmů před nástupem do vlády koncem ledna opustil.

Firmu si ovšem ponechal, což zákon nezakazuje. Dluhopisy Agrofertu ho vyšly přesně na 1 252 269 996 korun.

Do impéria Agrofert, jehož tržní hodnota se odhaduje až na 100 miliard korun, patří více než dvě stovky firem, které působí hlavně v zemědělství, potravinářství a v chemickém průmyslu. Předloni vstoupila skupina do lesnického a dřevařského průmyslu a působí i v médiích, vlastní mimo jiné vydavatelství Mafra.

Babiš uvedl, že je vedle Agrofertu majitelem ještě Kosteleckých uzenin a chemické a obchodní firmy Symbiol. Působil také v představenstvu společnosti pohybující se na trhu nemovitostí, pohostinství a volnočasových aktivit IMOBA. Z těchto firem podle svého přiznání si jako člen statutárních orgánů nevyplatil ani korunu.

„Jsem v pohodě“

Dalších 4267,76 eura (118 tisíc Kč podle prosincového kurzu) dostal jako odměnu za působení ve statutárním orgánu chemické firmy SKW Stickstoffwerke Priesteritz.

Ta na svých stránkách uvádí, že je největším německým výrobcem čpavku a močoviny a vyrábí speciální zemědělské a průmyslové chemikálie. Od fyzické osoby, kterou Babiš nejmenoval, získal jako splátku půjčky 150 tisíc korun.

Vicepremiér už v červnu ve Sněmovně při projednávání státního závěrečného účtu za loňský rok veřejně hovořil o svých příjmech, ale přesný plat neuvedl.

„Za celý minulý rok zaplatím jako fyzická osoba 87 miliónů korun a moje firmy 650 miliónů korun. Opakuje se to skoro každý rok. Já jsem jako v pohodě,“ řekl ministr financí.

S poslanci se tehdy přel, zda je Praha daňovým rájem, kam se stěhují firmy z celé republiky kvůli malé pravděpodobnosti daňové kontroly.

Faltýnek je na roztrhání 

„Moje firma sídlí v Praze a je kontrolována specializovaným útvarem, který kontroluje všechny firmy, které tady platí daně,“ odpověděl Babiš na otázku šéfa klubu ODS Zbyňka Stanjury, zda je jeho firma registrovaná v hlavním městě.

Babiš se hned po nástupu do vlády vzdal platu vicepremiéra i služebního auta. „Řekl jsem, že to stát nebude stát ani korunu,“ řekl před časem Právu. Své jízdy si platí ze svého. Jako člen kabinetu nebere ani poslanecký plat.

Babišův nejbližší spolupracovník, šéf klubu ANO Jaroslav Faltýnek je podle svého majetkového přiznání na roztrhání.

Koncem loňského roku působil v představenstvech 12 firem, např. olomoucké OLMA, ZZN Pelhřimov, Vodovody a kanalizace Prostějov či Moravské vodárenské. Celkem si tak přivydělal za dva měsíce a týden 1 056 324 korun. Nejvíce mu vyneslo členství v představenstvu Agrofertu – dostal 924 642 korun, od prostějovského podniku VaK inkasoval 87 872 Kč.

Milionářem tradičně Schwarzenberg 

K milionářům se podle svého přiznání připojil tradičně šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, který za stejné období získal na vedlejších příjmech 3 382 620 korun. Jeho příjmy pocházely z Rakouska a Česka. V ČR mimo jiné získal téměř 52 tisíc korun na dotacích.

Z Rakouska obdržel mj. důchod za loňský listopad a prosinec ve výši 121 694 korun a jako společník ve firmě si vydělal 308 902 korun.

V Česku mu nejvíce vynesl nájem, ze kterého získal 2 152 166 Kč, a za 600 tisíc prodal rybník. Jiný rybník, v Dolním Ostrovci v hodnotě 17 585, získal do vlastnictví jako náhradu.

Stejným způsobem získal také ornou půdu a travní porosty za téměř 44 tisíc korun. Schwarzenberg také zveřejnil hypotéku 11 880 950 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám