Hlavní obsah

V Bruselu chtěli raději ženu, ČR na eurokomisařku nominuje Jourovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kandidátkou České republiky do Evropské komise bude stávající ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO). Představitelé vládních stran se na její nominaci dohodli na pondělní schůzce koaliční rady. Dohodu umožnil ústupek ČSSD, která navrhovala exministra financí Pavla Mertlíka. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) očekává, že nominace ženy může zvýšit šance ČR na zisk silnější pozice.

Koalice nominovala na eurokomisařku Věru JourovouVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Premiér uvedl, že Jourová byla vybrána i kvůli tomu, že po konzultacích v Bruselu s šéfem komise Jean-Claudem Junckerem vyplynula možnost získat lukrativnější portfolio v Evropské komisi právě v případě nominace ženy.

„Očekávám, že o našem komisaři konečně uslyšíme,” glosoval výběr vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš. Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek ocenil, že se konečně podařilo odblokovat situaci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Petr Horník, Právo

Věra Jourová přichází na jednání vlády

Koalice dala Jourové přednost před nominantem ČSSD Pavlem Mertlíkem a kandidátem lidovců Petrem Blížkovským.

Mertlík ustoupil růstu minimální mzdy

ČSSD se nakonec rozhodla Jourovou podpořit výměnou za ústupky hnutí ANO v rámci programových priorit vlády. Sociální demokraté by mimo jiné rádi navýšení peněz na sociální služby asi o 750 miliónů korun, které se mají použít na růst výdělků lidí starajících se o postižené, seniory a další potřebné.

Tento záměr hned v pondělí schválila vláda. Hnutí ANO ale odmítá, že by jeho kandidátka získala oficiální nominaci výměnou za posílení dotací a vyšší růst minimální mzdy. Podle lídra ANO Andreje Babiše ČSSD jen při jednáních otázku otevřela.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedové koaličních stran oznámili jméno kandidátky na evropskou komisařku

Dalším požadavkem sociálních demokratů je vyšší růst minimální mzdy, která by se měla od ledna zvýšit o 700 korun na 9200 korun oproti původně plánovaným 500 korunám.

Babiš prohlásil, že s těmito opatřeními souhlasí bez ohledu na obsazení kandidáta na eurokomisaře. O navýšení minimální mzdy však musí ještě diskutovat tripartita, upozornil předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Česká republika bude v Bruselu pro svého zástupce usilovat o ekonomické portfolio.

Kdo nahradí Jourovou v čele ministerstva pro místní rozvoj, zatím není jasné. Sobotka očekává nominaci od hnutí ANO. Nynější náměstkyně Klára Dostálová, o níž jako o možné nástupkyni hovořila Jourová, může být podle Babiše jednou z kandidátek.

Jourová chce u Čechů zlepšit reputaci Unie

Jourová si za své cíle klade úspěšné zvládnutí resortu, vylepšení vnímání EU v České republice a spojení Čechů v Bruselu.

V kompetenci by ráda měla portfolio regionální politiky či institucionálních vztahů unie, ale podle svých slov by se popasovala i dopravou či průmyslem, o nichž uvažuje vláda.

Reklama

Související témata:

Související články

Eurokomisař bude do konce července

Jednání vládní koalice o tom, kdo bude Česko reprezentovat v evropské komisi, se zase nikam neposunulo. Špičky vládních stran - ČSSD, ANO a KDU-ČSL - se ve...

Výběr článků

Načítám