Hlavní obsah

Sněmovna podpořila návrh proti vysokým nájmům v ubytovnách

Sněmovna ve středu podpořila senátní návrh, jenž má zabránit přeplácení nákladů na bydlení v ubytovnách ve prospěch jejich provozovatelů. Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi, která zpřesňuje vyplácení doplatku na bydlení, míří do sociálního výboru.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Článek

Předloha má zajistit, aby vlastníci ubytoven dostávali doplatky na bydlení výhradně na jednu místnost nebo byt. Nyní je možné, že jich čerpají hned několik podle počtu ubytovaných. Inkasují tak částky, které mnohonásobně převyšují obvyklé nájemné.

Náklady státu na doplatek na bydlení rok od roku rostou. V roce 2007 stát na tyto účely vyplatil 527 miliónů korun, předloni už téměř 1,7 miliardy korun a loni zhruba 2,8 miliardy upozornil za předkladatele senátor Jaroslav Zeman (za ODS).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Novelu, která také přesněji vymezuje okruh společně posuzovaných osob pro výplatu dávky, spolu s ním předložili senátoři z různých stran včetně ČSSD, ač vláda chystá vlastní úpravu. Podle ministra Jiřího Dienstbiera (ČSSD) je před dokončením, kabinet by ji mohl projednat v červenci.

Senátorská novela vychází z předlohy, se kterou již dříve přišli poslanci ODS. Dolní komora ji nestihla projednat před tím, než byla rozpuštěna. Podobný cíl měla také novela poslanců z hnutí Úsvit, která měla mimo jiné omezit výši příspěvku za bytovou jednotku podle cen místně obvyklých. Sněmovna ale tuto předlohu zamítla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám