Hlavní obsah

Rektor ČVUT chce po Jančurovi omluvu za výroky o „zločinném spiknutí”

– Praha

Rektor ČVUT v Praze Petr Konvalinka se ohradil proti výrokům Radima Jančury v nedělním pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce. Majitel společnosti Student Agency v diskusi o opravě dálnic obvinil ČVUT z účasti na „zločinném spiknutí”. Konvalinka proto žádá Jančuru, aby se vhodnou formou veřejně omluvil, nebo předložil důkazy. ČVUT o tom informovalo v tiskové zprávě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rektor ČVUT Petr Konvalinka

Článek

Jančura si za svými slovy stojí a je připraven se s Konvalinkou setkat a tvrzení doložit.

Jančura v ČT řekl, že pokud některé projekční firmy potřebovaly na určité projekty "kulaté razítko", mohly se obrátit právě na pražské ČVUT. Za "zločince na akademické půdě" označil například dopravního experta z ČVUT Františka Lehovce, který podle Jančury posvětí cokoliv.

"Ono je potřeba to nazvat jako zločinné spiknutí, protože největší problém je v těch projekčních firmách, Pragoprojekt nebo Sudop, které spolupracují s akademickou půdou, která to posvěcuje," uvedl Jančura. Ve čtvrtek dodal, že jde téměř výhradně právě o Lehovce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radim Jančura

"V době temna na ministerstvu dopravy za ministra Aleše Řebíčka (ODS) dával kulatá razítka na předražené projekty. Dělal pro něj studii, která měla dokázat, že jsou české dálnice levné. Přitom se prokazuje, že je to opačně. Vysoutěžené ceny jsou i o 40 procent nižší, než které vypisuje ministerstvo dopravy. Rozhodně to není hladovostí firem po zakázkách, jak někteří tvrdí," řekl Jančura.

ČVUT je připravená bránit se právně

Podle něj je chyba, že si ČVUT nechá 'špinit' akademickou půdu takovými lidmi.

"Rád bych to rektorovi při osobní setkání řekl a ukázal na konkrétní příklady. Díky razítkům pana Lehovce pak scestný názor politika, který prosazuje nějakou zakázku, vypadá jako správný a opodstatněný," doplnil Jančura.

"Vyjádření pana Jančury směrem k ČVUT a jeho akademickým pracovníkům mě velmi překvapilo a považuji jej za nepravdivé. Dosud jsem se s takovým postojem nesetkal a rozhodně takové hrubé vyjádření o zločinném spiknutí odmítám," uvedl rektor.

Pokud se Jančura neomluví, nebo nepředloží důkazy, podnikne Konvalinka právní kroky k "ochraně dobrého jména ČVUT v Praze".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám