Hlavní obsah

Památkový ústav odmítl vydat hrad Bouzov v rámci církevních restitucí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Národní památkový ústav (NPÚ) odmítl vydat hrad Bouzov v rámci církevních restitucí. Úřad má za to, že hrad byl zabaven státem na základě tzv. Benešových dekretů a církevní restituce se na něj proto vztahovat nemohou. Ve čtvrtek to uvedla Simona Juračková z NPÚ.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Hrad Bouzov

Článek

Žadatelem o státní hrad Bouzov byla Česká provincie Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě. Požadovala vydat také hradní mobiliář. I tuto výzvu NPÚ odmítl.

Kromě faktu, že věci byly zabaveny dle Benešových dekretů, nepatřily podle NPÚ do původního majetku žadatele a žadatel také neprokázal, že nemovité i movité věci užíval v rozhodném období, tedy od 25. února 1948 do 1. ledna 1990, pro duchovní či pastorační účely, tak jak to vyžaduje zákon.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle starosty Bouzova na Olomoucku se dalo předpokládat, že otázka kolem vydání hradu bude problematická. "Předpokládal jsem, že bude ještě nějak pokračovat soudní řízení. Indicie, že by se to vydávat nemělo, jsme měli," řekl  starosta Bouzova Zdeněk Foltýn. Obec by však vítala, kdyby hrad zůstal v rukou státu.

Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám