Hlavní obsah

TOP 09 vytasila těžký kalibr. Za odvoláním Dohnala prý stojí Agrofert

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Odvolání generálního ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala údajně mělo politické zadání. Hlavní roli v něm měl sehrát majitel Agrofertu, místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš. S tímto těžkým kalibrem v úterý vyrukovala ve Sněmovně Schwarzenbergova TOP 09.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš a Miroslav Kalousek

Článek

Babiše ale nechala slova politických protivníků v klidu a označil je za zoufalce.

K dalšímu ataku na Babiše využila TOP 09 ve Sněmovně bod týkající se vymahatelnosti práva v Česku. Souboj mezi TOP 09 a Babišovým ANO tak vstoupil do dalšího dějství.

„Paní ministryně tady podvědomě prozradila politické zadání, které má. Firmy, které jsou napojeny na Vězeňskou službu, budou nahrazeny. Je jasné, jaké to zadání bylo,“ prohlásil Daniel Korte (TOP 09).

„Jsou to zoufalci“

Navrhl dokonce usnesení, podle kterého „firmy, které dodávají zboží a služby pro Vězeňskou službu, nebudou nahrazeny žádnou firmou z konglomerátu Agrofertu“.

Korte ale svůj nápad neprosadil, byť pro něj zvedlo ruku vedle jeho partajních kolegů také deset poslanců koaliční soc. dem. a devět členů ODS. Ze 178 přítomných se přidalo pouze 40 zákonodárců.

Mezi Schwarzenbergovými poslanci totiž koluje informace, podle níž je hlavním strůjcem odvolání Dohnala Babiš, který k tomu měl přimět ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (za ANO). A důvod? Právě snaha dostat se se svým byznysem do věznic.

„Pan Korte ať si dá mokrý hadr na hlavu, protože má asi horečku,“ řekl Právu v telefonickém rozhovoru po návratu z Bruselu Babiš a dodal: „TOP 09 jsou zoufalci. Větší lež jsem neslyšel.“

O Agrofert se nestarám, tvrdí Babiš

Na otázku, zda některá z jeho firem dodává Vězeňské službě nějaký sortiment, uvedl, že při vlastnictví 300 firem s 35 tisíci zaměstnanci o tom nemá informaci. „Jsem majitel Agrofertu, který se o Agrofert vůbec nestará,“ dodal. Vyjádřil pochyby, že by něco jeho skupina vězňům dodávala.

„Mohu jen doporučit paní ministryni, aby všechny nákupy zveřejnila na webu. Já budu třeba nyní zveřejňovat nákup papíru pro ministerstvo financí za jedenáct miliónů, čímž jsem ušetřil pět miliónů,“ uvedl Babiš.

Ministr financí považuje debatu na toto téma za absurdní, protože prý nevidí důvod, proč by nějaká firma Agrofertu nemohla obchodovat se státem, pokud to tak dosud dělala.

Válková odvolala Dohnala začátkem dubna s odůvodněním, že šlo o reakci na výsledky kontroly zabývající se hospodařením se státním majetkem a zajišťováním spisové služby na generálním ředitelství služby.

Dohnal se již v době, kdy se o jeho odvolání začalo hovořit, začal bránit a napsal otevřený dopis premiérovi, členům vlády a parlamentu. Za svého nadřízeného se tehdy postavili někteří šéfové věznic. Své odvolání pak označil za protizákonné a proti kroku ministryně podal rozklad. Pokud s ním neuspěje, plánuje podat na ministryni žalobu.

Zneužití pravomoci?

Aby toho nebylo málo, do Babiše se v úterý znovu pustil také jeho předchůdce a šéf poslaneckého klubu Miroslav Kalousek.

Ministra financí nepřímo obvinil ze zneužití pravomoci. Připomněl nedávné veřejné Babišovo prohlášení, ve kterém se opřel do redakce serveru Echo24 cz, nad jehož financováním vyjádřil pochyby. Později se Babiš za svá slova omluvil.

„Pan první místopředseda vlády pak samozřejmě popíral, že by se jednalo o výhrůžku nebo že by snad nedejbože tím myslel, že by chtěl zneužít své pravomoci. Tak ta finanční kontrola do redakce Echo24 nastoupila,“ pravil včera ve Sněmovně Kalousek. „Vezmeme-li si statistiku četnosti kontrol v Praze, pak nemůžeme mít sebemenší pochybnost o tom, že to není náhoda,“ dodal.

Kalouskova sabotáž

Babiš Kalouskovo obvinění popřel. „Já vůbec nevím, že do té redakce nastoupila finanční kontrola. Netuším, já v tom nejedu. Nejsem blázen,“ řekl Právu.

Podle Babiše jde spíš „o sabotáž, kterou zařídil pan Kalousek, aby takové věci mohl říkat“. Ministr připomněl, že finanční úřad má ze zákona povinnost mlčenlivosti, takže o jeho činnosti nemůže nic vědět. „Je to asi běžná kontrola, jde o novou firmu a jde zřejmě o kontrolu DPH. Já o tom nemohu nic vědět,“ prohlásil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám