Hlavní obsah

Vláda shodila návrh TOP 09 na úplné zrušení imunity. Prý není potřeba

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda na svém pondělním jednání zamítla návrh Stanislava Polčáka (TOP 09 a STAN) na úplné zrušení trestněprávní imunity poslanců a senátorů. Podle ministra pro lidská práva a legislativu Jiřího Dienstbiera není takováto úprava ústavy zapotřebí.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, premiér Bohuslav Sobotka a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek

Článek

Polčák předložil návrh před měsícem v návaznosti na případ pražského exprimátora a poslance Bohuslava Svobody, kterého Sněmovna vydala k trestnímu stíhání v kauze Opencard, i když řada poslanců uvedla, že nevěří ve Svobodovu vinu. Podle Polčáka tak institut imunity ztratil smysl. [celá zpráva]

Vláda nicméně tento návrh vyhodnotila jako nepotřebný. „Hlavním důvodem je to, že nedávno byla změněna ústava a imunita byla opravena tak, aby už nadále nebyla osobním privilegiem,“ zdůvodnil Dienstbier. „Tato změna je dostačující a není potřeba přistupovat k dalším,“ dodal.

Kabinet odmítl také návrh klubu TOP 09, který chtěl sjednotit řízení státních podniků pod ministerstvo průmyslu a obchodu. „Nebyly jasně vysvětleny důvody, proč by tak úprava měla být přijata a jsou tam naprosto zásadní legislativní nedostatky,“ vzkázal Dienstbier.

Vláda naopak schválila harmonogram pro přijetí zákona o státní službě. Podle něj by měl být během května předložen komplexní pozměňovací návrh, na kterém se teď koalice dohaduje. V červnu by jej měla chválit Sněmovna a v červenci Senát. „Zcela klíčový okamžik je první leden 2015, od kdy by měl být zákon plně v účinnosti a kdy by měla být spuštěna státní služba,“ řekl Dienstbier.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám