Hlavní obsah

ODS hodlá napravit své chyby, důchodci by mohli dostat slevy zpátky

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ODS chce napravovat některé chyby, které v bývalé vládě Petra Nečase pomáhala schválit v rozporu se svým programem. Jednou z nich je odečitatelná položka na dani pro pracující důchodce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

Tu Nečasova vláda zrušila na návrh exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), aby tak zacelila jednu z děr státního rozpočtu. ODS ji chce nyní vrátit: už v úterý by měla přijít s novelou o dani z příjmů, která slevu na dani pro důchodce vrací. To už má v plánu vládní koalice.

„Budeme předkládat novelu, která odčitatelnou položku pro důchodce vrátí,“ řekl v pondělí Právu předseda ODS Petr Fiala. „Tehdy jsme udělali opatření, které nebylo správné, byť byla jiná ekonomická situace,“ řekl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podobně mluví i ekonomický expert ODS Jan Skopeček. „Považuji za smysluplné, aby se odečitatelná položka pro důchodce vrátila, s jejím zrušením jsem nesouhlasil,“ sdělil Právu.

„Je v zájmu společnosti udržovat důchodce v pracovním procesu, pokud chtějí, a ne jim házet klacky pod nohy. Že to důchodci vnímali citlivě, ukázalo i to, že jich dvacet tisíc požádalo o přerušení starobního důchodu, aby o ty peníze nepřišli,“ řekl Právu.

Nižší daně jsou správné.
předseda ODS Petr Fiala

ODS propagovala levný stát, snižování daní a byrokracie. V koaličních vládách však nezřídka postupovala opačně, což ji stálo důvěru voličů: kdysi nejsilnější vládní strana má dnes mezi šesti a sedmi procenty preferencí. Tápe však i v předvolebních tématech, neboť její představitelé často přiznávají, že volební heslo o snižování daní by jí dnes už nikdo neuvěřil.

Cílovou skupinou ODS bývali živnostníci, ale i jim vlády pod vedením ODS život spíše ztrpčovaly. Okřídlený byl výrok expremiéra Mirka Topolánka, že živnostníci už mají předplaceno. Mnoho z nich proto loni podpořilo hnutí ANO Andreje Babiše.

Rozpory mezi sliby a praxí musí podle Fialy přestat. „Každý vidí, že za to platíme. Nechci pokračovat v politice, která neodpovídá zájmům voličů. Setkávám se s názorem, že bychom neměli slibovat nižší daně, protože by nám je nikdo nevěřil. Ale nižší daně jsou správné,“ uvedl.

Neutěšený stav

„Nebojme se mluvit o nižších daních a nižší byrokracii jen proto, že se to za našich vlád nepovedlo. Voliči nám budou věřit, když my tomu budeme věřit,“ dodal.

Odečitatelná položka pro důchodce zřejmě nebude jediným krokem, který bude chtít ODS napravovat. „Když se podívám na ODS v bývalé koalici, rozhodně najdu kroky, které bych teď nepropagoval,“ řekl Skopeček.

Podle Jana Hartla z agentury STEM není důležité, zda bude ODS nabízet témata, kterým se už jednou zpronevěřila: klíčové podle něj je, jestli voliče přesvědčí o dlouhodobější vizi.

„ODS je v setrvale neutěšeném stavu těsně nad pětiprocentní hranicí a na to krátkodobé ozdravné recepty nejsou. Jsou to jen první signály, že ODS není u konce s dechem. Důležité je, jestli dokáže vystavět věrohodný, dlouhodobý koncept,“ řekl Právu Hartl.

Související témata

Foto: Milan Malíček, Právo

Předvolební billboard ODS. Strana sází na modrou barvu.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Fiala na 24. kongresu ODS v Olomouci

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Nečas ve Strakově akademii 10.10.2012

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý předseda vlády a ODS Mirek Topolánek

„Když už mají v čele člověka s mezinárodním rozhledem, měli by aspoň vytvořit zdání, že mají strategickou vizi,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám