Hlavní obsah

Dohoda s Iráčany o L-159 by mohla být v červnu, věří Stropnický

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prodej bitevníků L-159 do Iráku by mohl být v ideálním případě uzavřen do konce června. V úterý to v Lucemburku řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO), podle něhož budou případnému uzavření smlouvy předcházet ještě složitá jednání. Ministr bude o obchodu v následujících týdnech jednat v USA, které mají licence na část vybavení strojů, pro něž nemá česká armáda využití a řadu let se je snaží prodat.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Letoun L-159 Alca českého letectva

Článek

"Oni na to samozřejmě velmi spěchají," poznamenal Stropnický o irácké straně. Připomněl, že Bagdád má získat stíhačky F-16 a česká letadla potřebuje pro výcvik pilotů.

Stroje L-159 však nemusí být využity čistě k výcviku, jednomístná verze je určena i k útokům na pozemní cíle. Jde o lehký víceúčelový taktický letoun, který může nést podvěšenou výzbroj do hmotnosti 2340 kilogramů, mimo jiné bomby o hmotnosti 225 a 450 kilogramů nebo raketnice s neřízenými střelami.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Irák se v současné době snaží vytlačit ze svého území vzbouřence z radikálního hnutí Islámský stát v Iráku v Levantě, který od konce prosince ovládá i město Fallúdža.

Cvičné dvoumístné stroje armáda využívá

Ministr v úterý řekl, že Iráčané mají zájem o 12 jednomístných a dva dvoumístné stroje. S těmi by však mohl být problém, protože armáda je potřebuje k výcviku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Stropnický

V minulých týdnech se hovořilo o tom, že Irák koupí 12 zakonzervovaných letounů L-159 zhruba za čtyři miliardy korun. Prostředníkem v obchodě je společnost Aero Vodochody. S firmou se podle Stropnického jedná, na ministerstvu obrany kvůli obchodu vznikla pracovní skupina vedená prvním náměstkem Jiřím Borovcem.

ČR by mohla udat 28 strojů

Ve Spojených státech bude se svým americkým protějškem Chuckem Hagelem Stropnický jednat také o další možnosti, jak by ČR mohla přebytečné L-159 prodat.

Zájem už loni projevila americká společnost Draken International, česká vláda už prodej schválila. Původně se hovořilo až o 28 letadlech, nyní má podle všeho firma zájem o 14 strojů.

Armádní L-159
Vojenské letectvo za 72 bitevníků zaplatilo 51 miliard korun. Piloti ale potřebují jen zhruba třetinu z nich, jeden letoun havaroval. Zakonzervováno je 36 strojů, které jsou uloženy v hangárech Aera Vodochody.

"Snažíme se, aby případně, když to vyjde, aby to vyšlo po obou těch liniích, protože bychom se už mohli nějakým masivnějším způsobem těch bitevníků zbavit," poznamenal Stropnický při příchodu na jednání ministrů obrany EU v Lucemburku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám