Hlavní obsah

Čeká vládu první personální obměna?

Právo, Jan Martinek, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet Bohuslava Sobotky může už po necelých čtyřech měsících vládnutí proměnit sestavu. V politických kuloárech se už několik týdnů spekuluje o rošádě, která je podle některých zdrojů již na spadnutí. Dvě nejsilnější vládní strany, sociální demokracie a hnutí ANO, by si podle těchto spekulací měly navzájem vyměnit dva resorty. Ministerstvo spravedlnosti a zdravotnictví.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tyto spekulace odmítá, ale Právu je potvrdilo už několik na sobě nezávislých zdrojů. A to včetně konkrétních jmen. Prvním je šéf resortu zdravotnictví Svatopluk Němeček, jehož kauzy s nákupy předražených přístrojů v ostravské nemocnici, v posledních týdnech propírané médii, mohou být pro premiéra Sobotku koulí na noze.

A Babiš by se možná rád zbavil prostořeké ministryně spravedlnosti Heleny Válkové, která svými výroky o tom, že se za protektorátu toho moc nedělo, nadzvedla ze židle nejen většinu politiků, ale i občanů.

Problémy s prostořekou ministryní

Zdroje z ministerstva spravedlnosti hovoří o tom, že by Válkovou měl nahradit současný šéf ústavně-právního výboru Sněmovny, poslanec ČSSD Jeroným Tejc. V uplynulých dnech údajně mezi oběma došlo k jednání, během kterého si „předání klíčů“ od ministerstva měli domluvit.

Němečka by měl v ministerském křesle podle zákulisních spekulací v případě obměny nahradit na zdravotnictví náměstek za ANO Josef Vymazal. Všichni aktéři nicméně popírají, že by k rošádě mělo skutečně dojít. Jeroným Tejc to označil za spekulaci.

Premiér změny popírá

„Žádnou takovou nabídku jsem nedostal,“ řekl Právu Tejc. Připustil přitom, že s Válkovou jednání vedl, ale změny v čele resortu se podle něj netýkala. S Válkovou, která je rovněž členkou ústavně-právního výboru Sněmovny, se Tejc schází podle svých slov často. Premiér Sobotka kuloárové spekulace o změnách na dvou ministerských postech odmítl.

„Změna na zdravotnictví nepřipadá v úvahu, není pro ni žádný důvod. ANO by mělo dodržovat koaliční smlouvu a vládní program a podpořit navýšení plateb za státní pojištěnce,“ rýpl si do koaličního partnera premiér Sobotka. Podobně odpověděl i na dotaz ohledně případné změny na ministerstvu spravedlnosti. „Není to předmětem koaliční diskuse,“ dodal Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám