Hlavní obsah

Pomník ruským padlým vojínům na Olšanech vyvolal protesty

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na Olšanských hřbitovech je v těsné blízkosti pravoslavného chrámu Svaté Bohorodičky od 15. února nový žulový pomník s rozdílnými texty v ruštině a češtině. Proti ruskému textu „Na věčnou slávu a památku padlým vojínům internacionalistům a mírotvorcům“ se objevily protesty.

Foto: Petr Janiš, Právo

Zatímco ruský nápis mluví o internacionalistech a mírotvorcích, český se týká padlých v mírových misích a novodobých konfliktech.

Článek

„Pod pojmem ,internacionalista‘ se v Rusku rozumí voják, který poskytoval internacionální bratrskou pomoc v Československu v roce 1968, v Afghánistánu v 80. letech nebo nyní na Krymu,“ citoval server Echo24.cz místopředsedu rady pro národnostní menšiny při české vládě Igora Zolotareva.

Odhalení pomníku připomíná na svém webu Ruské středisko vědy a kultury, podle něj se mluvilo o památce sovětských vojáků, kteří zahynuli v Afghánistánu v letech 1979–1989.

Za pomník, který má vedle ruských vojáků symbolizovat i smrt pěti českých, děkovalo sdružení veteránů z Afghánistánu Afganvet. V pondělí byl na místě pouze věnec se stuhou Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) v národních barvách. Svaz popírá, že by ho tam položil. „Žádný věnec jsme tam nedávali,“ řekl Právu 1. místopředseda ČSBS Emil Kulfánek.

Pomník se odstraňovat nebude

Podle zprávy ruského střediska se slavnostního odhalení účastnili zástupci ambasád Ruska, Běloruska a Ukrajiny či členové Asociace blokádníků Leningradu a také senátor Jaroslav Doubrava.

Foto: Petr Janiš, Právo

Zatímco ruský nápis mluví o internacionalistech a mírotvorcích, český se týká padlých v mírových misích a novodobých konfliktech.

Zolotarev podle serveru Echo24.cz žádal odstranění pomníku. Považuje jej za výsměch i za zneuctění hrobů ruských porevolučních emigrantů a obětí bolševického teroru, které jsou v blízkosti pomníku. Hřbitovní správa Olšany však žádost Zolotareva o odstranění či přemístění zamítla. Od podpory stavby památníku se distancovalo české ministerstvo obrany i pražský magistrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám