Hlavní obsah

Nastal poslední teplý den, o víkendu se začne vracet zima

Teplé jihozápadní proudění, které v posledních dnech v Česku vyvolalo iluzi přicházejícího jara, v noci na pátek utne studená fronta a o víkendu se pak přihlásí o slovo zima. Začne se ochlazovat a na horách začne sněžit.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Dnes by ještě mohly padnout teplotní rekordy,“ řekla Novinkám ve čtvrtek ráno Dagmar Honsová z Meteopressu. Čtvrteční odpolední maxima by měla vrcholit mezi 8 až 12 stupni, některé modely ukazují až 14 stupňů. Rekord z pražského Klementina pochází z roku 2007 a činí 12 stupňů.

Už v pátek se ovšem počasí připomínající spíše poslední březnovou dekádu než polovinu ledna začne loučit. „O víkendu se ochladí zatím mírně, ale během příštího týdne to vypadá na citelnější ochlazení,“ podotkla Honsová.

Páteční ráno bude ještě teplé, rtuť nespadne pod 6 až 2 stupně nad nulou, přes den už vystoupí jen na 5 až 9. Příjemná ale bude malá oblačnost, přeháňky se vyskytnou pouze ojediněle, na horách už budou sněhové. Vítr zesílí na čerstvý s nárazy přes 50 km/h.

Od víkendu ochlazování

Víkend už se bude odehrávat ve znamení chladnějšího severozápadního proudění. „Po oba víkendové dny klesnou ranní teploty na 2 až minus 2 stupně. V sobotu po ránu bude náledí ojedinělé, v neděli pak na většině území,“ upozornila Honsová.

sobotu bude oblačno až polojasno, k večeru bude oblačnosti přibývat. Nejvyšší teploty vystoupí na 3 až 7 stupňů. V neděli pak bude polojasno až oblačno, ojediněle s přeháňkami, maxima vyšplhají na 2 až 6 stupňů.

Příští týden můžeme očekávat další postupné ochlazování a srážky od středních poloh sněhové. Teplotní maxima v pondělí nepřekonají rozmezí 1 až 5 stupňů, od úterý se pak rtuť bude pohybovat už jen kolem nuly.

Anketa

Jakou zimu máte raději?
Teplejší a bez sněhu
52,4 %
Mrazivou a se sněhem
47,6 %
Celkem hlasovalo 18846 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám