Hlavní obsah

Ostrava ukázala balón na měření ovzduší, pronajala ho za půl miliónu

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Speciální balón, který bude od ledna měřit kvalitu ovzduší nad Ostravou, představili ve středu médiím zástupci města. Balón bude měřit hodnoty prachu ve vzduchu v různých výškách za smogových situací až do konce září 2014.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Odborníci ve středu speciální balón měřicí prach v ovzduší ukázali novinářům.

Článek

Město si jej pronajalo od společnosti Envirta za téměř půl miliónu korun. Chce pomocí něj zmapovat zdroje a rozložení prachových částic nad městem.

„Letos to ale zatím vypadá, že žádná inverze nebude. Už jsme si z toho dokonce dělali i legraci, že budeme prodávat ostravský vzduch v plechovkách do celé republiky. Ale teď vážně: je jasné, že nějaká inverze v letošní zimě zcela jistě přijde. A poté se ihned balón se speciálním měřicím přístrojem vypustí nad město,“ sdělil Právu náměstek ostravského primátora Dalibor Madej (ODS).

Dodal, že měření balónem by městu mělo říct, odkud vlastně prach ve městě pochází. „Mělo by se ukázat, kolik prachu je v jednotlivých inverzních vrstvách a jak k tomu přispívá průmysl, doprava, lokální topeniště a vliv Polska,“ upřesnil Madej.

Balón bude měřit kvalitu ovzduší na deseti místech

Výsledky měření výškového rozložení koncentrací prachu PM10 nad městem tak doplní data naměřená imisním měřicím vozem a zároveň poslouží k ověření hlášených dat zdroji znečišťování v Ostravě. Měřit se bude v deseti vybraných lokalitách. Například na Prokešově náměstí, v ulicích Bohumínská, K sazovně, Zelená, Františka Hajdy, Studentská či Kranichova.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Odborníci ve středu speciální balón měřicí prach v ovzduší ukázali novinářům.

„Uvedená místa budou postupně proměřována v topné a netopné sezoně podle počasí. Podmínkou je smog v zimě a obecně vítr o rychlosti do 12 kilometrů za hodinu,“ upozornila ostravská mluvčí Andrea Vojkovská s tím, že balón splňuje podmínky České letecké inspekce a měření bude konzultováno s letištěm v Mošnově.

Balón vzlétne až do 1000 metrů

Podle Jiřího Bílka, který má měření speciálním přístrojem zavěšeným pod balónem na starosti, bude možné zjišťovat data až ve výšce 900 či 1000 metrů.

„Přístroj je schopen změřit prachové částice různých velikostí. Vybaven je i GPS, tlakoměrem, vlhkoměrem a výškoměrem,“ vyjmenovával Bílek. Samotný balón, pod kterým je prachoměr v plastové krabici umístěn, má v průměru čtyři metry a je naplněný héliem.

Je osvětlen zevnitř, díky tomu je jeho viditelnost až na vzdálenost čtyř kilometrů.

Na rozdíl od měřicího vozu, který poskytuje v naplánovaných měřicích dnech data on-line na webu www.dychamproostravu.cz, budou data z balónu k dispozici až po zpracování techniky, vždy za určitý časový úsek.

V každém okamžiku vznášení balónu bude zaznamenávána koncentrace prašného aerosolu PM10 (společně s menšími částicemi  PM2.5), údaj o výšce, teplotě a tlaku a také geografická pozice a aktuální čas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám