Hlavní obsah

Jen dvě ministerstva? To tu nikdy nebylo. Chceme tři, vzkazují lidovci

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidovci nepůjdou do vlády, pokud jim šéf ČSSD Bohuslav Sobotka nepřidá navíc jedno ministerstvo. Sobotka, který by se měl stát premiérem, nabídl minulý týden šéfovi KDU-ČSL Pavlu Bělobrádkovi pouze dva resorty – zdravotnictví a kulturu – a vicepremiérský post.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zástupci KDU-ČSL Marian Jurečka, Stanislav Juránek, Jan Bartošek a Jan Kasal přicházejí 10. prosince 2013 na koaliční jednání.

Článek

„Nám určitě nestačí tři místa, chceme tři ministerstva. Ještě nikdy v historii se nestalo, aby i sebemenší strana v koaliční vládě dostala jen dvě ministerstva,“ řekl Právu jeden z lidoveckých vyjednavačů.

Lidovci nejsou spokojeni ani s nabízenými ministerstvy, a jak Právu řekl první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka, budou chtít získat některé ze čtyř ministerstev: školství, zemědělství, práce a sociální věci nebo průmysl a obchod.

„Musím říci, že zdravotnictví a kultura nejsou náš šálek kávy,“ řekl Jurečka. Podle něj je zvláštní, že o zdravotnictví neprojevili zájem soc. dem., když v minulosti postavili své kampaně na kritice poplatků.

Lidovci mají hlavně zájem o zemědělství, které by mohl vést jak Jurečka, který má jako farmář k zemědělství blízko, tak Bělobrádek, ten je vystudovaný veterinář.

O řízení ministerstva práce a sociálních věcí by měl zájem místopředseda strany Jan Bartošek.

Rozdělení ministerstev v úterý vyjednavači neřešili, protože personální spor se může rozlousknout až za týden, kdy se vrátí Bělobrádek z USA, kde je na stáži ministerstva zahraničí USA. Sobotka koaličním šéfům minulý týden předložil nástřel rozdělení míst ve své vládě. ČSSD by mělo připadnout osm postů, ANO sedm a lidovcům tři.

Šest ministerstev pro ANO

ANO je podle všeho spokojeno s resorty, které mu Sobotka nabídl. Hnutí by mělo ovládnout vedle financí také místní rozvoj, dopravu, životní prostředí, obranu a spravedlnost.

Místopředsedkyně ANO Věra Jourová by mohla jít na místní rozvoj, Babiš by se stal vicepremiérem pro ekonomiku, šéfem financí by byl odborník jmenovaný ANO, poslanec Richard Brabec by vedl dopravu nebo životní prostředí a spravedlnost místopředsedkyně klubu ANO a právnička Helena Válková.

Na obranu se chystá Martin Stropnický, ale s tím nesouhlasí prezident Miloš Zeman. [celá zpráva]

ČSSD by mělo podle informací Práva obsadit vnitro, kam se chystá místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Školství by měl vést senátor ČSSD Marcel Chládek.

Ministerstvo zahraničí by měl řídit místopředseda strany Lubomír Zaorálek, kterého ale Zeman také odmítá.

Související témata

Foto: Právo

Předvolební poutač hnutí ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše. Slaměných panáků má být po celé zemi 46.

Podobné potíže mohou být s Jiřím Dienstbierem, se kterým Sobotka jako se svým spojencem počítá do vlády. Na ministerstvo průmyslu by chtěl Sobotka ekonomického experta Jana Mládka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám