Hlavní obsah

Návrh státního rozpočtu prošel prvním čtením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovna na své páteční mimořádné schůzi schválila v prvním čtení příjmy, výdaje a schodek státního rozpočtu na příští rok. Schodek má činit 112 miliard, což je o 12 miliard více než ten letošní. Základní parametry rozpočtu už není možné měnit.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí v demisi Jan Fischer a premiér v demisi Jiří Rusnok během páteční schůze Sněmovny.

Článek

Pro návrh hlasovalo 133 poslanců, především ze stran pravděpodobné vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Přidal se k nim i jeden poslanec hnutí Úsvit, ostatní jeho spolustraníci se zdrželi. Pro rozpočet hlasovali i komunisté. Bývalé vládní strany ODS a TOP 09 hlasovaly proti.

Příjmy rozpočtu se mají proti letošnímu roku zvýšit o 18,5 miliardy na jeden bilión a 99,3 miliardy korun. Výdaje vzrostou o 30,5 miliardy na bilión a 211,3 miliardy korun. Návrh počítá s růstem ekonomiky o 1,3 procenta.

Premiér v demisi Jiří Rusnok upřesnil, že největší část výdajů tvoří zákonem dané výdaje, které představují 706,8 miliardy korun, což je asi 58 procent. Spolu s kvazimandatorními výdaji tato položka tvoří 84 procent výdajů rozpočtu. Premiér proto upozornil, že jen zbývajících 16 procent výdajů představuje manévrovací prostor vlády.

Fischer se přel s Kalouskem

Fischer poslance informoval o úpravách původního návrhu rozpočtu, které současná vláda provedla. Z pojistného na sociální zabezpečení by chtěla získat navíc dvě miliardy korun, stejně jako z prodeje licencí Českým telekomunikačním úřadem. O půldruhé miliardy korun Fischer naopak snížil daňové příjmy. Na platy ve státní správě chce vláda dát navíc tři miliardy korun, podobně jako na dotace zemědělcům nebo na obnovitelné zdroje energií. Výdaje na nápravu škod po povodních by se měly zvýšit o 2,7 miliardy korun, platby za státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun.

Ministr financí v demisi označil předlohu za umění možného.

Proti němu se ale vyslovil exministr financí Miroslav Kalousek, který kritizoval vládu, že navýšila výdaje, i když pro ně nemá odůvodnění. Fischera obvinil, že na nátlak ostatních členů vlády zvýšil odhad růstu HDP z 0,8 na 1,3 procenta, aby na tyto výdaje získal peníze. Ministry, kteří kandidovali ve volbách za SPOZ, označil za rozežrané.

Rusnok na jeho výtky uvedl, že to, co Kalousek líčí jako utrácení, je pouze obnovování normálního stavu. Fischer Kalouskovo obvinění odmítl a prohlásil, že odhadovaný růst 1,3 procenta je konzervativní.

Návrh TOP 09, aby se schodek snížil na 105 miliard, jak tomu chtěla bývalá vládní koalice Petra Nečase, neprošel.

Výhrady měly i další strany

"Byť ten rozpočet není naším rozpočtem, není ideální, nejásáme nad ním, tak ho v prvním čtení podpoříme," řekl za svoji stranu předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD).

Návrh rozpočtu kritizovali i komunisté. Podle jejich poslance Jiřího Dolejše v něm chybí například dostatečná prorůstová politika. Předlohu nešetřil taky předseda poslanců hnutí Úsvit Radim Fiala; zmínil mimo jiné, že vychází z iluzorního růstu ekonomiky. Na výběr je ale podle něj jen rozpočtové provizorium, nebo prosazení změn ve druhém čtení. "Dnes je před námi špatný návrh rozpočtu, odpovědnost za tento rozpočet, bude-li schválen, převezmou strany vznikající vládní koalice," řekl.

Sněmovní výbory se nad rozpočtem sejdou příští týden, aby projednaly jeho jednotlivé kapitoly. Druhé čtení, kdy můžou výbory i jednotliví poslanci vznášet své návrhy na přesuny peněz uvnitř rozpočtu, se má uskutečnit od pondělí 16. prosince. Závěrečné schvalování rozpočtu by se mělo odehrát od 19. prosince. Na rozpočet tedy budou mít poslanci dva týdny. V jiných letech to bývají zhruba dva a půl měsíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám