Hlavní obsah

Řazení do prostředního pruhu má svá pravidla. Pro řidiče je to občas hlavolam

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mysleli jste, že se na tříproudé silnici nebo na té s více jízdními pruhy můžete zařazovat, jak chcete? Omyl. Například přejíždění do prostředního pruhu má svá jasně daná pravidla. Pokud je silnice o třech jízdních pruzích v jednom směru a oba řidiči v krajních pruzích se ve stejnou chvíli rozhodnou přejet do prostředního, jako první do něj vjíždí ten zprava.

Jak se na silnici správně řadit do prostředního pruhuVideo: Novinky

 
Článek

Jinak řečeno, řidič, který jede v pravém krajním pruhu, nesmí být ohrožen řidičem, který se zařazuje z pruhu levého. „Dá se říci, že má jakoby přednost zprava, je to taková pomůcka pro snazší zapamatování,“ upřesňuje vedoucí Samostatného oddělení BESIP Roman Budský.

Přejíždění do pruhů je spojeno také s tím, jak se správně chovat, aby řidič neohrozil. Zásadní dvě věci jsou užití blinkrů a správné rozhlédnutí. Pokud šofér vozidla přejíždí z levého pruhu do pravého, musí si důsledně zkontrolovat prostor, kam se zařazuje.

„Řidič musí dát pozor na to, že se zařazuje přes pruh, to znamená, nespoléhat jen na zpětné zrcátko, ale je dobré se i krátce ohlédnout, aby celý prostor zmonitoroval a případně vykryl slepý úhel. Pokud se jedná o řidiče, který se zařazuje zprava do prostředního pruhu, je třeba dát včas blinkr, tedy dát prostor těm, kteří by měli potenciálně povinnost dávat přednost, aby byli schopni zareagovat.“

Foto: Novinky

Jako první najíždí do prostředního jízdního pruhu řidič zprava

Většinou je chybou u řidičů právě zbrklost, kdy se podívají jen letmo a dostatečně si nepohlídají prostor, kam se zařazují. Často se dívají jen do zpětného zrcátka vnitřního a nezkontrolují si tak pole vedle vozidla, kde by mohlo zrovna projíždět jiné auto. Expert Budský proto radí krátký pohled do vnitřního zrcátka, důsledný pohled do pravého zrcátka a krátké ohlédnutí přes pravé rameno.

Anketa

Měli jste někdy problém při řazení do prostředního pruhu?
Ano
32,8 %
Ne
67,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2328 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám