Hlavní obsah

Zeman nechce jmenovat Zaorálka ministrem zahraničí

Právo, Oldřich Danda, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová vláda soc. dem., ANO a lidovců by měla mít podle informací Práva 18 členů, a to v poměru osm pro ČSSD, sedm pro ANO a tři pro lidovce. Takové řešení se nezamlouvá KDU-ČSL. A není to jediný problém, který šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka bude muset řešit.

Foto: Petr Horník, Právo

Lubomír Zaorálek

Článek

Podle informací Práva totiž prezident Miloš Zeman odmítá jmenovat do kabinetu místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka. S tím přitom Sobotka počítá do čela resortu zahraničí, který se soc. dem. v koaličních jednáních podařilo udržet.

„Prezident spoluvytváří zahraniční politiku a je pro něj nepředstavitelné, že by měl spolupracovat právě se Zaorálkem. Nikdy ho nejmenuje,“ řekl Právu zdroj blízký Zemanovi.

Je na seznamu zrádců

Ten se totiž nikdy netajil svým vztahem k Zaorálkovi, který patří do tzv. seznamu zrádců soc. dem., kteří měli Zemana podtrhnout při prezidentské volbě v roce 2003.

Se Sobotkou, který byl na seznamu také, se naopak podle všeho smířil, jak nasvědčuje Zemanovo pověření šéfovi ČSSD vést jednání o vládě a jejich pravidelné čtvrteční konzultace.

Může si ho nechat na Úřadu vlády

Kvůli Zemanovu odporu je také nepravděpodobné, že by se Zaorálek mohl stát vicepremiérem pro evropské záležitosti. Sobotkovi proto nejspíš nezbude, než ze Zaorálka udělat státního tajemníka pro EU při Úřadu vlády.

Do toho mu prezident mluvit nemůže, jde totiž o existující úřednický post. A právě k tomu se zřejmě schyluje. „Model, se kterým přicházím, je předseda vlády a státní tajemník pro evropské záležitosti na Úřadu vlády,“ naznačil totiž tajemně Sobotka včera novinářům.

„Respektuji právo prezidenta, pokud se objeví nějaké závažné, zásadní důvody, proč on nebude moci jmenovat některého člena vlády, ale to by musely být skutečně zásadní, závažné důvody, nemohou to být důvody v rovině politické argumentace. To prezidentovi z hlediska jeho ústavní pozice nepřísluší, aby politicky zasahoval do složení vlády,“ vzkázal Sobotka. Zřejmě už při vědomí toho, že Zaorálek na Hradě neprojde.

U Zemana by naopak nemuseli narazit další kandidáti soc. dem. na ministry – jde o Milana Chovance (vnitro), Jana Mládka (průmysl a obchod), Marcela Chládka (školství).

ČSSD si také chce nechat zdravotnictví, kde je stínovým ministrem ředitel ostravské fakultní nemocnice Svatopluk Němeček, a ministerstvo práce a sociální věci, kde je stínový ministr a šéf poslanců soc. dem. Roman Sklenák.

Úplně idylické to nebylo, to jsem ani nečekal, některé ambice se překrývají. Ještě nás čeká hodně práce
Bohuslav Sobotka

Pokud by Sobotka ze Zaorálka udělal evropského tajemníka, zbylo by mu ještě jedno ministerstvo bez portfeje. Na ně by mohl dosadit např. jako šéfa Legislativní rady vlády jednoho ze svých klíčových spojenců Jiřího Dienstbiera, a to za předpokladu, že by ho Zeman neblokoval jako Zaorálka. Ministerstvo spravedlnosti totiž možná připadne hnutí ANO.

Sobotka v úterý při schůzce se šéfem ANO Andrejem Babišem a lídrem lidovců Pavlem Bělobrádkem představil rozložení resortů.

„Trojkoaliční vlády měly nejčastěji 18 členů a nechceme z toho dramaticky vybočovat. Může to být 18, nebo méně. Nevylučuji, že tam bude místopředseda vlády, který nebude mít resort, nebo ministr bez portfeje,“ řekl Právu po jednání Sobotka. Nečasova vláda mívala až 17 členů, Zemanových ministrů bylo až 19, Rusnokův kabinet v demisi má patnáct.

„Úplně idylické to nebylo, to jsem ani nečekal, některé ambice se překrývají. Ještě nás čeká hodně práce, abychom tu shodu vydefinovali a dotáhli do konce,“ dodal k jednání Sobotka.

Rozdělení postů ve vládě podle informací Práva
PremiérBohuslav Sobotka ČSSD
Vicepremiér pro ekonomikuAndrej Babiš ANO
VicepremiérPavel Bělobrádek KDU-ČSL
Ministr zahraničíLubomír Zaorálek ČSSD ?
Ministr vnitraMilan Chovanec ČSSD
Ministr školstvíMarcel Chládek ČSSD
Ministr průmysluJan Mládek ČSSD
Ministr zdravotnictvízástupce ČSSD
Ministr prácezástupce ČSSD
Ministr financíodborník dosazený ANO
Ministr dopravyPavel Čihák ANO
Ministr obranyMartin Stropnický ANO
Ministr pro místní rozvojVěra Jourová ANO
Ministr životního prostředízástupce ANO
Ministr spravedlnostiHelena Válková ANO nebo advokát Robert Pelikán
Ministr zemědělstvízástupce KDU-ČSL
Ministr kulturyzástupce KDU-ČSL

Babiš Právu řekl, že očekává dohodu o vládě. „Zásadní problém s návrhem nemáme, musíme ho ještě projednat v rámci strany. Stejně budeme čekat 14 dní na pana Bělobrádka, až se vrátí z USA,“ uvedl.

Hnutí ANO by podle informací Práva měl náležet vicepremiér pro ekonomiku (Babiš), ministr financí (odborník dosazený ANO), ministr obrany (Martin Stropnický) a pro místní rozvoj (Věra Jourová), ministr spravedlnosti (Helena Válková nebo Babišův poradce a advokát Robert Pelikán), dopravy (Pavel Čihák) a životního prostředí.

Lidovci zatím nejsou spokojeni

Na lidovce by mělo zbýt zemědělství, kultura a vicepremiér. Sobotkův koncept ale KDU-ČSL nenadchl. „K dohodě nedošlo, více to komentovat nebudu,“ sdělil Právu Bělobrádek. Podle něj není počet ministrů optimální.

Na druhé straně Bělobrádek vylepšil kurz trojkoalici. Ještě o víkendu to podle něj bylo padesát na padesát, podle úterního vyjádření je prý už 70procentní naděje, že koalice a vláda vznikne. [celá zpráva]

Podle Sobotky se lídři sejdou za dva týdny po příjezdu šéfa lidovců ze stáže v USA, kde bude ode dneška na pozvání tamního ministerstva zahraničí.

„Teď budeme dál jednat o programu, počítám s tím. Jakmile se pan Bělobrádek vrátí, tak se znovu sejdeme ve třech a budeme dál o návrhu debatovat,“ uzavřel Sobotka.

Anketa

Měl by být Lubomír Zaorálek ministrem zahraničí?
ano
32,8 %
ne
67,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15827 čtenářů.

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lubomír Zaorálek ve volebním štábu ČSSD, kde 26. října 2013 strana sledovala výsledky sčítání voleb do Poslanecké sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám