Hlavní obsah

Teoreticky můžeme mít příští týden dva policejní prezidenty, připustil Pecina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina chce v příštím týdnu rozhodnout, zda vrátí do služebního poměru bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho. Kladné rozhodnutí by znamenalo, že by ČR měla dva policejní prezidenty. Pecina to uvedl v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Lessy

Článek

„Příští týden rozhodnu, zda se vrátí do služebního poměru a jestli má nárok na výsluhy,” uvedl Pecina. Lessy by se v tom případě vrátil formálně do čela policie, která by měla dva šéfy. Tím stávajícím je Martin Červíček.

„Teoreticky se může stát, že budeme mít příští týden dva policejní prezidenty,” připustil ministr.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Červíček

Pecina se odkázal na služební zákon a rozsudky v Lessyho kauze. Podstatný bude i názor poradní komise. O tom, kdo by policii vedl do budoucna, by se ministr rozhodl v dalším správním řízení do 30 dnů.

„Já tu situaci budu muset vyřešit v nějakých dohledných lhůtách,” posteskl si Pecina nad schizofrenní situací.

Pecina jednal s Červíčkem i Lessym

Pecina se v pátek sešel s Červíčkem a Lessym. Řešili spolu, zda se Lessy po zastavení svého stíhání vrátí do čela policie.

Lessy čelil obžalobě ze zneužití pravomoci a z pomluvy kvůli tomu, že údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi.

Obvodní soud Lessyho zprostil viny, odvolací pražský městský soud následně trestní řízení zastavil s argumentem, že ve stejné věci již bylo rozhodnuto v kázeňském řízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám