Hlavní obsah

Červíček nechá rozhodnutí o své budoucnosti v čele policie na Pecinovi

Právo, Jakub Troníček

Policejní prezident Martin Červíček si podle svých slov nedokáže představit, že by měl sbor byť jen formálně dva šéfy. Reagoval tak na možný návrat svého předchůdce Petra Lessyho do funkce poté, co pražský městský soud podle všeho zastavil jeho stíhání pro podezření z pomluvy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Martin Červíček

Článek

Červíček to řekl ve velkém rozhovoru, jehož celé znění přinese sobotní vydání Práva, s tím, že rozhodnutí o obsazení funkce policejního prezidenta by podle něj měl učinit ministr vnitra Martin Pecina. První muž policie také v souvislosti s aktuálními spory o vedení sboru konstatoval, že čelí pokusům o diskreditaci.

„Už delší dobu poslouchám, že je potřeba něco na policejního prezidenta připravit, aby se mohl v pravý čas diskreditovat. Dokud jsou to jen řeči, tak to neberete vážně, ale v momentě, když jste s tím oficiálně konfrontován a navíc když víte, že to není pravda a objevuje se to v této době, tak to je něco jiného,“ řekl Právu Červíček.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Upřesnil, že čelí nařčení z opsání bakalářské práce, se kterou absolvoval před třinácti lety na Policejní akademii. „Jsem samozřejmě připraven se tomu nařčení bránit, ostatně např. sama Policejní akademie k tomu nyní vydala stanovisko, že moje práce rozhodně žádný plagiát není,“ poznamenal Červíček.

Dvojvládí, které by nastalo v případě opětovné instalace Lessyho do čela sboru, by policii podle něj výrazně poškodilo.

„Za sebe mohu říct, že si zkrátka nedovedu představit ani na minutu, že by byli v čele policie dva prezidenti. Ani formálně. Policie musí mít jasně dáno, kdo je její šéf, a to je princip, kterým se míním řídit,“ uvedl Čevíček a dodal, že bude respektovat právo ministra vnitra vybrat si, s kým chce na úrovni policejního prezidenta spolupracovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám