Hlavní obsah

Kalouska zařízl Babiš s komunisty, prohlásil Schwarzenberg

– Praha
Právo, Jan Martinek

Místo Miroslava Kalouska (TOP 09) se čtvrtým místopředsedou Sněmovny nejspíš stane Petr Gazdík. Podle šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga zařízl Kalouska při středečním tajném hlasování Sněmovny lídr hnutí ANO Andrej Babiš.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

„Vůbec mě to nepřekvapilo. Jak známo, předseda ANOKalouska srdečně nerad. Proto zapřísahal vlastní stranu, aby ho nevolila, a spojil se i s komunisty,“ řekl ve čtvrtek Schwarzenberg České televizi.

Předseda KSČM Vojtěch Filip dostal při volbě místopředsedy dolní komory 151 hlasů. Podle Schwarzenberga shrábl i všechny hlasy poslanců hnutí ANO.

„Byl to výměnný obchod. ANO slíbilo, že bude podporovat Filipa, aby komunisté nevolili Kalouska. To se povídá ve Sněmovně a zdá se mi to velice pravděpodobné,“ dodal Schwarzenberg.

Babiš Právu řekl, že ANO mělo volné hlasování o Kalouskovi. Hlavní důvod, proč pro místopředsedu TOP 09 poslanci ANO nehlasovali, je podle šéfa hnutí Kalouskova pověst. „Pokud TOP 09 předloží kandidáta, se kterým nebudeme mít problém, třeba pana Schwarzenberga, tak ho podpoříme,“ podotkl Babiš. Schwarzenberg však má zájem vést zahraniční výbor komory.

Hned po středečním jednání Sněmovny se sešel klub TOP 09, který potvrdil to, co v kuloárech už v té době rezonovalo: Gazdík rezignoval na post předsedy poslaneckého klubu a tím se naopak stal Kalousek. Klub potom jednomyslně stvrdil Gazdíkovu nominaci na místopředsedu Sněmovny.

Přednostní právo má i šéf klubu

Kalouskovi nová funkce zaručuje totéž co funkce místopředsedy dolní komory – přednostní právo ve sněmovních diskusích.

Schwarzenberg si rošádu pochvaloval. „Miroslav Kalousek byl dlouho poslancem, zná všechny parlamentní procedury. Bude velmi dobrý šéf klubu. Ale je dlouhodobě kontroverzní, kdežto Gazdík je konsenzuální. Gazdík bude oblíbený místopředseda Sněmovny,“ řekl předseda TOP 09.

Babiš má Kalouska srdečně nerad. Zapřísahal vlastní stranu, aby ho nevolila
Karel Schwarzenberg

Gazdík pro Právo odmítl, že by se s Kalouskem na prohození rolí, jak se spekulovalo, předem domluvili. „Na klubu jsem klasicky všechny vyzval, ať někoho navrhnou. Kolegové mi řekli, že mám u jiných stran autoritu, což mě potěšilo. I poslanci z jiných stran ve Sněmovně říkali, že by mě volili,“ podotkl.

„Jakmile mě nominovali, rezignoval jsem a v diskusi poté všichni vyjádřili názor, že by měl Miroslav Kalousek mít přednostní právo ve sněmovní rozpravě, a posléze byl zvolen předsedou. Opravdu to nebylo připravené,“ dodal Gazdík.

Odhodlaný Okamura

Příští týden se utká s Tomiem Okamurou, který ve středeční volbě rovněž neprošel, ale včera už oznámil, že do toho půjde znovu. „Výkonná rada Úsvitu se usnesla, že mě znovu nominuje. Zeptali jsme se i našich voličů na Facebooku, přejí si, abych kandidoval znovu. Jen tak zabráníme tomu, aby se do vedení dostal zástupce Kalouskovy TOP 09. Pan Gazdík je jen nohsled Miroslava Kalouska,“ řekl Právu Okamura.

Hlasy pro jeho zvolení dostal na starost vyjednat předseda jejich poslaneckého klubu Radim Fiala, dříve poslanec za ODS.

„Volba místopředsedy Sněmovny ukáže, jestli jsou strany provázané s Kalouskem, nebo skutečně chtějí dělat změny, které před volbami slibovaly,“ dodal Okamura.

Gazdík má šanci

Pro Gazdíka, jehož klub má 26 členů, ale opatrně hovoří hlasy z levicového tábora, ačkoliv ČSSD s 50 poslanci ani KSČM s 33 mandáty nechtějí svého favorita přímo jmenovat.

„Očekávám, že předseda našeho klubu Roman Sklenák brzy svolá jednání. Já osobně jsem zastáncem poměrného zastoupení,“ řekl Právu novopečený předseda Sněmovny soc. dem. Jan Hamáček. Poměrné zastoupení by hovořilo pro Gazdíka, jehož strana má v dolní komoře víc poslanců (26) než Úsvit (14).

A podobně opatrně mluví i šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. „Sejdeme se až ve středu před hlasováním. Pro nás jsou obě strany napravo, takže je to těžké hodnotit, ale sám upřednostňuji poměrné zastoupení, které by mluvilo ve prospěch pana Gazdíka. Pan Okamura by také měl mít ve Sněmovně zastoupení, ale je to slabší hráč,“ řekl Právu Kováčik.

ANO se 47 poslanci ještě jasno nemá. „Spíš bych to tipoval na volné hlasování,“ uvedl pro Právo Martin Stropnický, a naznačil tak, že možná ani Gazdík přes babišovce neprojde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám