Hlavní obsah

Okamura nepředložil v Senátu majetkové přiznání. Nikdo mě neupozornil, hájí se

Aktualizováno

Bývalý senátor Tomio Okamura doposud nepředložil majetkové přiznání, které měl podle zákona podat do 30 dnů po zvolení poslancem. Okamura přiznal, že o výjimce nevěděl a již zjednal nápravu. Za porušení zákona o střetu zájmů předsedovi hnutí Úsvit hrozí pokuta až do výše 50 000 korun, uvedl předseda mandátového a imunitního výboru horní komory Jiří Oberfalzer (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec Tomio Okamura

Článek

Okamura se stal poslancem ve volbách, které se konaly 25. a 26. října. Oznámení o svém letošním podnikání, majetku, příjmech, darech a závazcích tak měl předložit nejpozději v pondělí 25. listopadu.

„O výjimce jsem nevěděl,” sdělil Novinkám Okamura. Měl totiž za to, že majetkové přiznání bude podávat standardně jako ostatní zákonodárci v červnu.

„Nikdo mě na to neupozornil,” hájí poslanec své pochybení s tím, že jej mrzí, že se z nepozornosti dělá politikum. Podle svých slov již ve středu večer pověřil spolupracovníky, aby jeho majetkové přiznání odeslali do Senátu. Tam by podle něj mělo dorazit nejpozději v pondělí.

Okamura v přiznání za loňský rok uvedl, že je společníkem nebo jednatelem pěti firem a že si za zhruba dva měsíce, kdy už byl členem horní komory, přivydělal 2,35 miliónu korun. Koupil si také byt za 9,2 miliónu korun, pořídil vůz za 4,2 miliónu korun a má hypotéku ve stejné výši.

Úsvit prosazuje zákon o prokázání původu majetku

Bývalý senátor, který v horní komoře působil rok a letos neúspěšně kandidoval na prezidenta, uspěl v předčasných sněmovních volbách se svým nově založeným hnutím.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Lídr hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura

Foto: www.hnutiusvit.cz

Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Slíbil prosazovat mimo jiné uzákonění osobní, hmotné a trestní odpovědnosti politiků, soudců, státních zástupců a exekutivy. V programu má také zavedení odvolatelnosti politiků občany a zákon o prokázání původu majetku. V případě nedoložení jeho legálního nabytí by podle hnutí měl být stoprocentně zdaněn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám