Hlavní obsah

Jednání o vládě by měla zrychlit, tvrdí místopředseda lidovců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyjednávání mezi ČSSD, ANO a lidovci by měla zrychlit, myslí si místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Zároveň očekává, že nejkontroverznější témata, jako třeba otázka daní, by měla být prodiskutována v nejbližších 14 dnech.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Článek

"Mohli bychom všichni podstatně přidat, protože už jsme ztratili těch 14 dnů na úvod. A myslím si, že by se dalo jednat řekněme po dvou po třech dnech," řekl v pondělí novinářům Jurečka s poukazem na vnitrostranické třenice uvnitř ČSSD.

První místopředseda lidovců je ale přesvědčen, že KDU-ČSL, ČSSD a hnutí ANO tempo schůzek urychlí.

ČSSD by se měla činit

Organizace schůzek je přitom podle něj hlavně na ČSSD, která vyhrála volby. Po vyjasnění pozic v problematických tématech se lidovci rozhodnou, zda se stanou součástí vládní koalice, odejdou do opozice, nebo budou vládu alespoň tolerovat, dodal.

Podle šéfa ANO Andreje Babiše ale tempo vyjednávání odpovídá politické realitě. "Je to přesně sedm dní, co jsme se poprvé potkali s ČSSD. Je to první týden a na prvním jednání jsme si řekli postup a strategii," řekl při příchodu na nedělní schůzku s ČSSD Babiš.

Lidovci: Chceme trojstranná jednání

Členové KDU-ČSL v pondělí zvolili šéfy vyjednávacích týmů, které budou pro politická vyjednávání klíčové. V čele ekonomické skupiny stane předseda lidovců Pavel Bělobrádek, sociální a zdravotní tým povede europoslankyně Zuzana Roithová. Vyjednávací týmy jednotlivých stran by se podle Jurečky měly setkat ve středu nebo ve čtvrtek.

Prozatím přitom docházelo hlavně k dvoustranným jednáním mezi zástupci ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Kvůli zrychlení by se ale co nejdříve měly začít strany scházet ve trojstranném formátu, upřesnil Jurečka.

Související témata

Foto: Právo

Předvolební poutač hnutí ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše. Slaměných panáků má být po celé zemi 46.

Lidovci nadále prohlašují, že jejich největší prioritou jsou daňové úlevy pro rodiny s dětmi a nezvyšování korporátní daně. Očekávají přitom, že právě o daňové sazby se mezi stranami možné vládní koalice rozhoří nejintenzivnější boj.

Reklama

Výběr článků

Načítám