Hlavní obsah

Průvod pravicových extremistů prošel Prahou, ke konfliktům nedošlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na Jungmannově náměstí v Praze se v neděli po 14. hodině shromáždilo zhruba pět stovek odpůrců pravicových extremistů. Byli mezi nimi také senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) či šéf Pirátské strany Ivan Bartoš. Po 16. hodině se pohnuli k Národní třídě, aby se střetli asi s 50 příznivci neonacismu. Národní třídu proto přehradili policisté, aby zabránili střetu. To se jim podařilo a účastníci obou táborů se před 18. hodinou rozešli.

Foto: Petr Horník, Právo

Demonstrace anarchistů na Jungmannově náměstí

Článek

Pořadatelé demonstrace původně sdělili, že u Václavského náměstí budou stát do té doby, dokud se neonacisté nerozejdou.

Pravicoví extremisté si naplánovali u příležitosti výročí 17. listopadu pochod přes Národní třídu, Masarykovo nábřeží a Karlovo náměstí zpět na Václavské náměstí. Pochod zahájili krátce po 16. hodině. Aby se s nimi demonstranti střetli, vyrazili na Národní třídu. Tu však přehradili policejní těžkooděnci.

„Tím, že demonstranti změnili nahlášenou trasu, dopustili se protiprávního jednání,” sdělil Novinkám mluvčí pražské policie Jan Daněk. Podle něj na změnu trasy reagoval i pražský magistrát, který demonstranty vyzval, aby se stáhli.

Policisté odkláněli směr pochodu extremistů přes vedlejší uličky.

Před 18. hodinou se jak pravicoví extremisté, tak jejich odpůrci začali rozcházet.

Přišel i Dienstbier

Někteří z mladých účastníků shromáždění, které svolala iniciativa Ne rasismu, se dopoledne účastnili setkání Komunistického svazu mládeže u Hlávkovy koleje. Mezi demonstranty byl například i aktivista Jan Májíček, který přitom magistrátu na neděli ohlásil vlastní demonstraci v horní části Václavského náměstí.

Účastníci měli transparenty s nápisy "Náckům 17. listopad nepatří", "Anticiganismus je strach a bezmoc" nebo "Cikáni nemůžou za vaše zasraný životy".

„Jsem tu, abych vyjádřil svůj občanský názor. Je zapotřebí něco dělat proti násilí a neonacismu,” řekl Právu na demonstraci Dienstbier.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor Jiří Dienstbier na demonstraci

Foto: Petr Horník, Právo

Demonstrace odpůrců pravicového extremismu na Jungmannově náměstí

Na shromáždění hrála hudba, zazněl i projev proti neonacismu.

Foto: Petr Horník, Právo

Demonstrace anarchistů na Jungmannově náměstí

„Viníky Havel, Klaus i Zeman”

Dělnická mládež na svém webu apelovala na občany, aby se postavili režimu, který "jde proti vlastnímu národu". "Rozkradení státního majetku, rozprodání české půdy do zahraničí, nezaměstnanost, chudoba, lichva, politické procesy a společnost potácející se v morálním bahně. Tak vypadá realita 24 let od sametové revoluce," napsali. Viníky současné situace jsou podle nich Václav Havel, Václav Klaus i současný prezident Miloš Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám