Hlavní obsah

Klíčoví úředníci Bémovy éry měli platy na úrovni členů vlády

Pražský magistrát odtajnil, kolik vydělávali dva klíčoví úředníci éry exprimátora Pavla Béma. Bývalý šéf investic Jiří Toman bral i s odměnami průměrně 128 000 korun měsíčně. To je stejně jako místopředseda vlády. Peter Ďurica, zodpovědný za zakázky, dostával téměř 100 000 korun. Informaci přinesly úterní Hospodářské noviny.

Foto: Archiv, Právo

Pavel Bém

Článek

Deník uvedl, že oběma úředníkům jejich příjmy výrazně zvyšovaly mimořádné bonusy. Toman dostal v jednom roce 550 000 korun a Ďurica 770 000 korun. Toman řídil největší investice, a to včetně tunelu Blanka, prodraženého o deset miliard korun. Ďurica měl na starost prodej a pronájem miliardového pražského majetku, zároveň pracoval i jako zástupce ředitele úřadu.

Deník připomněl, že policejní odposlechy zachytily, jak Ďurica řeší některé obchody s podnikatelem Romanem Janouškem. Tomana pak detektivové vyslýchali po červnových prohlídkách u Janouška a lobbisty Ivo Rittiga.

Částky o příjmech z let 2010 a 2011 magistrát dosud tajil. Teprve když Praha v říjnu dostala od zastánců zveřejňování informací ocenění Zavřeno pro nejhorší úřad, radní rozhodli, že platy Tomana a Ďurici zveřejní. Podobné údaje ale magistrát dál zveřejňovat nehodlá, napsal list.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám