Hlavní obsah

Do koalice vstoupíme buď spolu, nebo nikdo z nás, shodli se ANO a lidovci

Novinky, val
Praha

Vyjednávací týmy hnutí ANO a křesťanských demokratů se sešly ve čtvrtek dopoledne k rokování o možném povolebním spojenectví. Zástupci stran se shodli na tom, že do koaliční vlády vstoupí buď obě uskupení, nebo ani jedno z nich.

Foto: ANO 2011

Společné jednání lidovců a ANO 2011

Článek

"Ve čtvrtek dopoledne se sešly vyjednávací týmy hnutí ANO a KDU-ČSL. Jejich zástupci konstatovali, že jejich programy mají mnoho společných průnikových bodů. Analytici obou politických uskupení budou na společných programových prioritách dál pracovat," stojí ve společném prohlášení obou stran.

Zástupci ANO i lidovců se nicméně shodli na třech možných variantách následujícího postupu. První z nich je, že obě strany skončí v opozici, druhá varianta stanoví, že ANO i lidovci podpoří menšinovou vládu ČSSD. Třetí varianta uvádí, že „do koaliční vlády vstoupí buď obě uskupení, nebo ani jedno z nich”.

Co s druhým pilířem

Podle šéfa lidovců Pavla Bělobrádka Babiš jasně neřekl, zda chce, nebo nechce být ve vládě. Potvrdil, že programový průnik stran je velký, neshodnou se ale na tom, co s druhým pilířem důchodové reformy. Babiš jej chce modifikovat, KDU-ČSL zrušit.

Právě spojenectví ANO, KDU-ČSL a ČSSD se jeví jako nepravděpodobnější, přestože o podobě spolupráce není rozhodnuto. Situace se navíc zkomplikovala po vnitřním rozkolu v ČSSD.

Sociální demokraté získali ve volbách 20,45 procenta hlasů, druhé ANO 18,65 procenta hlasů, sedmí lidovci získali 6,78 procenta hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám