Hlavní obsah

Nedokážu říct, jak to dopadne, hodnotil Sobotka krizi v ČSSD

Právo, Novinky, dan, jov, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se ve středu setkal s lídrem lidovců Pavlem Bělobrádkem. Při jednání o povolební situaci a krizi v ČSSD mu podle informací Práva řekl, že jako předseda soc. dem. nedokáže odhadnout, jak spory v jeho straně nakonec dopadnou. Šéf KDU-ČSL Sobotkovi potvrdil, že jediná varianta pro jeho stranu je případná vládní koalice s účastí hnutí ANO.

Foto: koláž Novinky s použitím Právo

Článek

„Pan předseda mne informoval o situaci v ČSSD,” řekl Bělobrádek Novinkám po schůzce v sídle KDU-ČSL na pražském Karlově náměstí. Sobotkovi sdělil, že pro lidovce je situace v sociální demokracii nepřehledná, a proto nechtějí vyjednávat, dokud se poměry v sociální demokracii nevyjasní a nebude na stole deklarace jednoty všech 50 poslanců ČSSD. [celá zpráva]

„Dohodli jsme se, že do 10. listopadu nemá smysl žádné vyjednávání vést, doplnil Bělobrádek s poukazem na termín, kdy se má sejít ústřední výkonný výbor ČSSD, který je nejvyšším orgánem mezi sjezdy a rozhodne o tom, jestli Sobotka zůstane předsedou soc. dem.

Bohuslav Sobotka o jednání s lidovciVideo: Novinky

Bělobrádek uvedl, že mu Sobotka nedokázal říct, jak to v ČSSD s ohledem na poslední vnitřní spory s táborem vedeným prvním místopředsedou Michalem Haškem dopadne. „Jestli vyhraje jedna, nebo druhá strana, je stále ve hvězdách,“ uvedl podle šéfa lidovců Sobotka.

Pouze koalice tří stran

Předsednictvo KDU-ČSL se podle Bělobrádka také shodlo, že strana je ochotná jednat pouze o koalici s ANO a ČSSD, nebo případně o podpoře menšinové vlády soc. dem.

„V žádném případě nepřichází v úvahu varianta, kdy by vznikla vláda KDU-ČSL a ČSSD podporovaná ANO,“ dodal Bělobrádek s odkazem na možnost, kterou zmiňoval Andrej Babiš. [celá zpráva]

Na čtvrtek je naplánovaná schůzka lidovců s vyjednávacím týmem ANO, kde by se mělo vyjasnit, jestli obě strany do případné vládní koalice půjdou. KDU-ČSL ale považuje za jedinou variantu stabilní vlády koalici opřenou o hlasy 111 poslanců všech tří stran.

Chovanec: Rozhodnutí předsednictva bylo nešťastné

Sobotka ve středu jednal také s místopředsedou ČSSD Milanem Chovancem. Shodli se, že jednání za soc. dem. by měl vést předseda strany.

Chovanec označil jednání předsednictva, na němž byl Sobotka vyzván k odchodu z čela strany, za nešťastné. Strana podle něj musí projít katarzí a sjednotit se. Usnesení předsednictva je podle něj již nyní „zkonzumované” a rozhodnutí přinese až předčasný sjezd, respektive jednání ústředního výkonného výboru (ÚVV).

Chovanec znovu odmítl popsat schůzku několika představitelů ČSSD s prezidentem v Lánech, která se měla uskutečnit v sobotu krátce po volbách a odkázal na čtvrteční jednání předsednictva.

Sobotka bude jednat s Babišem

Sobotka neřekl, koho bude navrhovat do vyjednávacího týmu, svou představu řekne rovněž až ve čtvrtek na jednání předsednictva.

Ve středu má Sobotka naplánované setkání s lídrem ANO Andrejem Babišem, kde se chce bavit mimo jiné o daňové politice, kterou by chtěla sociální demokracie v potenciální koalici s ANO a lidovci prosazovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám