Hlavní obsah

Odepřeli nám právo volit, stěžuje si volič. Z opožděného předsedy komise prý táhl alkohol

Právo, Jan Švábek

K volbám přišli včas, měli platnou občanku, přesto manželé Radovi nemohli odvolit. Volební místnost číslo 97 v Husově ulici v Plzni totiž v sobotu otevřela o půl hodiny později. Manželé nemohli čekat a odjeli. Nyní chtějí rozvířit diskusi o změně zákona.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Radovi přišli volit osmnáct minut po osmé hodině. „Překvapila nás fronta a zavřené dveře do volební místnosti. Ve frontě nebyli jen voliči, ale i členové volební komise. S omluvou nám oznámili, že postrádají předsedu, který má jako jediný klíč od místnosti,“ řekl Právu Rada. Na místě čekali deset minut, poté museli s dcerou odjet na sportovní turnaj mimo město.

„Na místě nebyly klíče, museli jsme shánět náhradní. Hlasování bylo prodlouženo do půl třetí odpoledne,” vysvětlil problémy Roman Matoušek z plzeňského magistrátu. Podle některých svědků, jejichž jména redakce zná, předseda komise zaspal a byl z něho cítit alkohol.

Soudit se nebudou, chtějí změnu zákona 

„Oba situaci považujeme za hrubý přestupek proti právům občanů a nepovažujeme výsledek těchto voleb za legální,“ pokračuje Rada. Žalobu na neregulérnost voleb ale u soudu podávat neplánuje. „Rád bych docílil toho, aby nastala změna legislativy. Aby v okamžiku, kdy nepřijde někdo s klíči, mohl volič odvolit v jiné místnosti. Ta přitom byla hned ve dveřích naproti. Naše jména ale samozřejmě v arších neměli,“ dodává Rada.

Pokud by Rada nakonec žalobu podal, musel by dokázat, že taková příčina měla vliv na volební výsledek. „Podle mého měla vliv minimální nebo žádný. O tom by ale musel rozhodnout soud,“ říká Jan Nový, vedoucí odboru vnitřních věcí na krajském úřadu v Plzni.

Případná změna zákona by mohla znamenat naději i pro náhle onemocnělé lidi. „Setkali jsme se s tím, že paní před volbami odvezli do nemocnice. Protože nebyla zapsána do seznamu voličů, nemohla volit,“ uvádí jeden z případů Nový.

Reklama

Související témata:

Související články

DOKUMENT: Přehled výsledků voleb

Předčasné volby skončily hubeným vítězství sociální demokracie, za níž se seřadily hnutí ANO, komunisté, TOP 09, občanští demokraté, hnutí Úsvit a lidovci.

Výběr článků

Načítám