Hlavní obsah

Předvolební pravidla ČRo totálně vytočila jinak distingovaného Duku

• Aktualizováno
Právo, Novinky, val, tin

Kardinála Dominika Duku, kterého lidé znají jako umírněného a distingovaného muže, přivedla pondělní debata na Radiožurnálu o církevních restitucích téměř k nepříčetnosti. Napřed se obořil na vládu v demisi, navrhující chránit Pražský hrad před restitucemi zákonným opatřením, poté se rozlítil, když jej redaktorka zastavila, aby nenabádal těsně před volbami ke konkrétnímu hlasování.

V této zemi nás někteří chtějí připravit o všechnu svobodu a demokracii, rozčílil se kardinál DukaVideo: Český rozhlas

 
Článek

Duka se na téma majetkového vyrovnání s církvemi vyjadřoval v Radiožurnálu v pondělí těsně po skončení jeho schůzky s premiérem v demisi Jiřím Rusnokem. S ním si měl vyjasnit okolnosti ohledně vydávání majetku z areálu Pražského hradu. Podle informací Práva měl chtít ministr vnitra v demisi Martin Pecina zaslat do Senátu zákonné opatření, které by vyňalo celý Pražský hrad z restitucí.

Vážím si slova, a kdybych měl porušit slovo, tak se vzdám českého občanství a odejdu z této země
kardinál Dominik Duka

Podle Duky by ale budovy, které církve v areálu Pražského hradu užívají, měly zůstat jim. Naopak objekty potřebné pro bezpečnostní chod státu mají náležet státu. Kardinál uvedl, že tato dohoda vyplynula z dřívějších jednání se současným i předchozím prezidentem.

V úterý po jednání s premiérem to Duka zopakoval i na facebooku.

ČSSD chce zákonné opatření i moratorium

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v úterý Rusnoka vyzval, aby vláda zákonné opatření, podle něhož bude areál Pražského hradu vyňat, předložila.

„Nechceme, aby byla část symbolů české státnosti předmětem vydání v restituci,“ řekl Sobotka.  Sobotka premiéra vyzval, aby své rozhodnutí přehodnotil.

Předseda Senátu Milan Štěch dodal, že pokud by vláda takové zákonné opatření předložila, je Senát připraven jej ihned schválit.

Podle místopředsedy ČSSD Michala Haška požaduje ČSSD roční moratorium na vydávání majetku církvím.

Zákonná opatření hraničí se ztrátou svobody

Toto stanovisko zopakoval Duka i v Radiožurnálu, obořil se navíc proti námitce vlády, že je žádost církve v rozporu s dohodou, již kardinál podepsal v roce 2010 s tehdejším prezidentem Václavem Klausem a v níž se církev podle Martina Peciny zavázala, že si na budovy v areálu Hradu nebude dělat nárok.

V tu chvíli už Duka zvýšil na redaktorku hlas: „To nebyla dohoda, která by řešila otázku majetkoprávního vyrovnání se státem. A ten požadavek, který já jsem podepsal – víte, já si vážím slova, a kdybych měl porušit slovo, tak se vzdám českého občanství, já odejdu z této země,“ prohlásil. „To chci říci všem, kteří vyvolávají v předvolebním boji zbytečná napětí,“ dodal.

Navrhované zákonné opatření podle Duky hraničí s omezováním svobody. „Nejsem majitelem církve, ani majitelem státu. Ale vím, že ono zákonné opatření chce vlastně potvrdit rozhodnutí soudruha Klementa Gottwalda,“ rozlítil se a skoro začal křičet: „Už dva roky upozorňuju, že v této zemi někteří lidé nás chtějí připravit o všechnu svobodu a demokracii, kterou jsme si vytrpěli a vybojovali. Pokud přijme naše společnost toto opatření, budu vědět, že nežiji v demokratickém státě, kde neplatí ani právní řád, ani žádné zásady. A vracíme se pod rudé prapory se srpem a kladivem...“

Poděkoval za cenzurovaný rozhlas

V tu chvíli kardinálovi do řeči skočila redaktorka a žádala ho, aby respektoval pravidla rozhlasu. „Je doba těsně před volbami a podle pravidel Českého rozhlasu nesmíme vysílat jakékoli návody koho volit nebo nevolit.“

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Dominik Duka

Duka se ohradil, že nikomu žádný návod nedává. „Paní redaktorko, potom náš Český rozhlas nedodržuje vůbec zásady svobody,“ překřičel redaktorku, která využila chvíle ticha, aby ukončila rozhovor a poděkovala Dukovi. Ten jí odpověděl už zklidněným hlasem: „Děkuji za cenzurované vysílání.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám