Hlavní obsah

Rusnok: Měnit zákon kvůli domům na Hradě nebudeme

Právo, ČTK, dan
Praha
Aktualizováno

Premiér Jiří Rusnok odmítl snahu ministra vnitra v demisi a kandidáta SPOZ do sněmovních voleb Martina Peciny prosadit zákonné opatření, kterým by stát zamezil katolické církvi dožadovat se navrácení budov a pozemků ležících na Pražském hradě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Jiří Rusnok

Článek

„Já se nedomnívám, že je to vhodná forma pro řešení situace, protože situace není akutní. Je to věc čistě politická, jestli má dojít k zásahům do již platného a účinného zákona. To patří rozhodně volené poslanecké sněmovně,“ řekl Rusnok v Radiožurnálu.

V pondělí se premiér setkal s kardinálem a pražským arcibiskupem Dominikem Dukou, který mu řekl, že se již v minulosti dohodl s prezidenty Klausem i Zemanem, že z devíti budov, které mohou nárokovat, budou chtít zpátky jen dvě.

Podle Duky ministr vnitra Martin Pecina, jehož úřad navrhl vládě vyjmout celý areál Pražského hradu z církevních restitucí, neměl o situaci dostatečné informace.

Jednat by se podle Duky mohlo jen o dvou budovách, které by mohly být spravovány ve spolupráci státu a církve. Bylo by v nich muzeum středověkého církevního umění.

Církevní restituce

Minulý režim zabavil církvím 181 tisíc hektarů lesa, 72 tisíc hektarů zemědělské půdy a přes osm tisíc hektarů dalších nemovitostí. Celkový objem restitucí se vyšplhal na 120 miliard korun.

Vyrovnání se vleče již dvacet let a zatím nejblíže jeho vyřešení byl kabinet Mirka Topolánka, který před třemi lety přišel s návrhem vrátit církvím zhruba třetinu majetku a zbytek ve finanční náhradě 83 miliard korun. Opozice však tehdy za pomoci přeběhlíků z ODS návrh potopila. 

Vláda Petra Nečase si vloni předsevzal vyřešení této otázky jako jednu z priorit. Ministr kultury Jiří Besser přišel nedávno v rámci úspor státního rozpočtu se změnou poměru vrácené částky k naturálnímu majetku na jedna ku jedné. Církev by tak dostala zhruba 60 miliard korun a majetek v podobné hodnotě.

Podle médií církev žádá v restituci mimo jiné některé budovy ve Vikářské ulici. Vnitro kvůli tomu chce předložit zákonné opatření, kterým by celý areál Hradu vyňalo z církevních restitucí.

Reklama

Výběr článků

Načítám