Hlavní obsah

ČSSD naplno spustila mobilizaci, bojuje o hlasy

Novinky, Jiří Ovčáček
Praha

Sociální demokraté, kterým klesají volební preference a podle průzkumu STEM by dokonce nedali dohromady s komunisty ve Sněmovně většinu, v sobotu naplno spustili mobilizaci s cílem získat další hlasy. Zahájil ji na předvolební konferenci ČSSD v Národním domě na pražském Smíchově místopředseda Michal Hašek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

První místopředseda ČSSD Michal Hašek na předvolební konferenci strany.

Článek

„Nepodceňujme ten poslední týden, mobilizujme voliče,“ burcoval první místopředseda strany Michal Hašek. Setkání na Smíchově za „mobilizační konferenci“. Od řečnického pultíku hřímal, že ČSSD nechce návrat Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga. Kandidátku ODS na premiérku Miroslavu Němcovou pak označil za „Petra Nečase v sukních“. Hašek je přesvědčen, že nyní musí sociální demokraté bojovat o každý hlas.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka upozornil, že lidé už přestali mezi politiky rozlišovat. „Občané se za poslední léta naučili nedůvěřovat politikům a volebním kampaním. Pravicová vláda je zklamala do té míry, že házejí všechny poslance do jednoho pytle a nerozlišují, kdo za co nesl v minulých letech odpovědnost,“ prohlásil.

Sociální demokracie se podle Sobotky musí ukázat jako kompetentní, silná a tradiční politická strana. Stranický lídr je přesvědčen, že „nejrůznější populisté a velkopodnikatelé“ nezajistí změnu k lepšímu. „Zklamou stejně, jako zklamaly Věci veřejné,“ uvedl.

Chystané první kroky vlády

Sobotka na konferenci také představil plán jeho strany pro prvních 100 dnů vládnutí. Za první a nejdůležitější úkol označil rozhýbání ekonomiky a boj s nezaměstnaností.

Sociální demokraté se chtějí v této souvislosti zaměřit na mladé lidi. Podle Sobotky je cílem zavést garanci, že pokud mladí nezískají práci, budou mít šanci na dlouhodobou stáž, případně rekvalifikaci.

Sociální demokraté se chtějí v této souvislosti zaměřit na mladé lidi. Podle Sobotky je cílem zavést garanci, že pokud mladí nezískají práci, budou mít šanci na dlouhodobou stáž, případně rekvalifikaci.

Šéf ČSSD také přislíbil, že jeho strana bude řešit situaci na severní Moravě. „Zde chceme během prvních sto dnů našeho vládnutí připravit akční plán zaměstnanosti. Prvním krokem bude zřízení vládního zmocněnce a ustavení pracovní skupiny odpovědných ministrů,“ prohlásil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na předvolební konferenci strany

Možný premiér si v projevu snažil naklonit i střední vrstvu a živnostníky. „Nebudeme zvyšovat daně a odvody lidem ze středních vrstev, nízkopříjmovým zaměstnancům, ani živnostníkům,“ řekl. ČSSD v každém případě plánuje zavést majetková přiznání, registrační pokladny a později i s nimi spojenou účtenkovou loterii.

V centru pozornosti zdravotnictví

Stávající volební favorit se zaměří i na stabilizaci zdravotnictví. Podle Sobotky ČSSD zvýší odvody na státní pojištěnce, poskytne půjčku Všeobecné zdravotní pojišťovně a změní úhradovou vyhlášku. „Tak, aby všem dávala srovnatelné podmínky a zastavila ekonomickou devastaci nemocnic,“ uvedl stranický lídr.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka a Michal Hašek před zahájením předvolební konference ČSSD

Sociální demokraté dál trvají na zrušení poplatků ve zdravotnictví, předloží i návrh na znovuobnovení výplaty nemocenské v prvních třech dnech nemoci Mezi dalšími závazky je dočerpání peněz z evropských fondů, návrat k valorizaci penzí o plnou inflaci od roku 2015, schválení zákona o státní službě nebo jednání s církvemi o snížení finanční náhrady ve výši 59 miliard korun v rámci restitucí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám