Hlavní obsah

Dopravní spojení Prahy s Vídní je tristní, shodl se Zeman s rakouským prezidentem

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Krumlov

Investice, doprava, nebo také dostavba Temelína byly tématy pátečního setkání mezi českým prezidentem Milošem Zemanem a jeho rakouským protějškem Heinzem Fischerem na zámku v Českém Krumlově.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Prezident Miloš Zeman se v pátek sešel s Heinzem Fischerem na českokrumlovském zámku.

Článek

„Pan prezident Fischer například vyjádřil zcela oprávněnou lítost nad tím, že se v průběhu posledních čtyř let nesešli například rakouský a český ministr dopravy a možná, že i to je důvodem proč neexistuje efektivní dálniční spojení mezi Brnem a Vídní, tak mezi Českými Budějovicemi a Lincem,“ řekl na tiskové konferenci po setkání Zeman.

Na nutnosti zlepšení dopravního spojení se s ním shodl i jeho rakouský protějšek. „Musíme ukončit stav, kdy to z Prahy do Vídně trvá dvakrát tak dlouho jako z Prahy do Salcburku,“ zdůraznil Fischer.

Zeman ocenil rakouské investice

Oba prezidenti se shodli i na nutnosti rozvíjet další investiční spolupráci mezi oběma zeměmi. „Vysoce si cením rakouských investic v České republice, protože jsou to právě investice, které vytvářejí pracovní místa a snižují tak nezaměstnanost.“ podotkl Zeman. Fischer zmínil, že Rakušané jsou třetími největšími investory po Německu a Nizozemí v České republice.

„Je pravda, že spolupráci nyní trochu zabrzdila hospodářská krize, ale ekonomické výhledy na příští rok už jsou v obou zemích znovu příznivé,“ upozornil rakouský prezident. Užší spolupráci si prezidenti představují například v bankovním sektoru.

Rakušané jsou s českou jadernou srozuměni

Při příjezdu na českokrumlovský zámek demonstrovalo u prvního nádvoří několik protitemelínských aktivistů. Jak poznamenal Zeman, prezidenti se na schůzce spíše než o dostavbě Temelína bavili o tom, kolik aktivistů přijelo z Rakouska a kolik je místních.

Rakušanům jde především o bezpečnost Temelína. „Víme, že Česká republika s jadernou energií počítá a také, že je rozšířená téměř na všech kontinentech. Víme také, že ne vždy je bezpečná a nám jde právě především o tu bezpečnost,“ doplnil Fischer.

V rámci schůzky poblahopřál také Zeman svému protějšku k 75. narozeninám a daroval mu dýmku. Oba politici se shodli, že vzorem pro spolupráci státu by měla být dosavadní komunikace mezi Jihočeským a Hornorakouským krajem a jako příklad uváděli přeshraniční Zemskou výstavu, kterou už navštívilo přes tři sta tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám