Hlavní obsah

Ulička Václava Havla v Brně zřejmě bude, radnice souhlasí

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Bezejmenná ulička spojující park pod brněnským Petrovem s divadlem Husa na provázku zřejmě ponese jméno bývalého prezidenta a dramatika Václava Havla. Její pojmenování ve středu večer schválili zastupitelé městské části Brno-střed.

Foto: Zdenko Pavelka, SALON, Právo

S návrhem pojmenovat uličku po Václavu Havlovi přišel režisér Vladimír Morávek.

Článek

O pojmenování uličky se vede boj už několik měsíců, radnice kvůli tomu uspořádala i internetovou anketu, kde ale návrh nezískal podporu. Poté se uskutečnila další anketa, tentokrát lidé museli hlasovat osobně vhozením lístku do urny, a zde už návrh na pojmenování po Havlovi prošel.

„Ve druhé anketě zvítězil návrh pojmenovat uličku po Václavu Havlovi a ve středu to také schválilo zastupitelstvo Brna-středu,“ potvrdil starosta městské části Libor Šťástka.

Návrh na pojmenování uličky, která svým vzhledem nepůsobí příliš reprezentativně a nezřídka zde člověk narazí na močící opilce, musí ještě schválit komise pro názvosloví a také brněnské zastupitelstvo. Pojmenování uličky navrhl umělecký šéf Husy na provázku Vladimír Morávek, jeho nápad pak podpořili i mnozí herci divadla a další osobnosti. Současně se ale objevily i silné hlasy volající po tom, že v Brně by se po Havlovi nemělo jmenovat nic.

Velkým „konkurentem“ pro Havla se v anketě ukázal být brněnský bavič, herec a silák Franta Kocourek, který předčasně zemřel v roce 1991. Za pojmenování uličky právě po Kocourkovi vznikla dokonce i petice. „Zcela jistě budeme na zastupitelstvu řešit i pojmenování nějakého prostoru v Brně po tomto člověku, který je místním fenoménem,“ slíbil Šťástka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám